Król deserów tort. Wiemy, który smakuje Polakom najbardziej
Trudno w Polsce wyobrazić sobie urodziny, rocznicę, wesele bez tortu. Towarzyszy nam on przy wszystkich ważnych uroczystościach życiowych. Wybór odpowiedniego tortu może jednak sprawiać niemały kłopot, kiedy zależy nam, by jego smak trafił w podniebienie gości. Tort ma nie tylko wyśmienicie smakować, lecz także dobrze wyglądać, właśnie dlatego sprawdziliśmy, jaki powinien być król deserów – który smak tortu jest ulubionym wśród Polaków oraz jaki jest najpopularniejszy styl jego dekoracji.
Zwyczaj pieczenia tortów na specjalne okazje wprowadziła Królowa Bona, która sprowadziła torty z Włoch do Polski, a dokładniej z Bari w południowych Włoszech. Od tego momentu tort zaczął symbolizować dostatek, dobre i słodkie życie. Tajemnicą tortów jest ich różnorodność – wszystko zależy od zręczności cukiernika i smaków, które chce ze sobą zestawić. Przepisów i tzw. „słynnych” tortów jest całe mnóstwo: wiedeński tort Sachera, węgierski tort Dobosa czy choćby niemiecki tort szwarcwaldzki.
Czekolada czy śmietana – jaki smak tortu kochamy najbardziej?
Wyniki sondażu zrealizowanego w ramach kampanii Słodka Równowaga potwierdzają, że ulubionym tortem Polaków jest tort czekoladowy. Co piąty z nas (20,1 proc.) przyznaje, że tort o tym smaku smakuje mu najbardziej. Na podium znajduje się także kolejno tort o smaku śmietanowym (16,6 proc. badanych) i torty mieszane, np. czekoladowo-owocowy (15,9 proc. badanych). Nie mniej jednak okazuje się, że w zależności od płci mamy odmienne upodobania smakowe. Mężczyźni zdecydowanie wskazują na tort czekoladowy, podczas gdy kobiety w podobnym stopniu wybierają torty o smaku śmietanowym, torty czekoladowe i mieszane – są one bardziej otwarte na różnorodne smaki.
Chodź często wykonanie tortu zlecamy cukierni, wiele osób wykonuje je samodzielnie, by mieć pełną kontrolę nad jego smakiem i wyglądem. W przypadku, kiedy jego przygotowanie zlecamy cukiernikowi warto przedyskutować z nim, co lubimy i jakiego tortu szukamy. Jedni uwielbiają torty z dużą ilością kremu, inni preferują delikatny i przyjemny smak. Są torty bardziej i mniej słodkie – w zależności od ilości cukru, który jest kluczowy. Ma on wpływ na chrupkość, zwiększa objętość biszkoptu (pomaga w fermentacji drożdży), nadaje wypiekom złocistą barwę i odpowiada częściowo za ich piękny zapach. Wiele cukierni oferuje możliwość degustacji mas i biszkoptów, z których przygotowywane są desery. Warto skorzystać z tej możliwości, by sprawdzić, który z tortów odpowiada nam najbardziej.
Kolejnym kryterium przy wyborze odpowiedniego tortu na ważną uroczystość jest jego wygląd. Najczęściej pojawia się on zwykle na stole w kulminacyjnym punkcie świętowania, momencie, w którym zbierają się razem wszyscy goście. Bardzo często chcemy ich zaskoczyć nie tylko samym smakiem, lecz także estetyką wykonania deseru w zgodzie z obowiązującymi trendami i po prostu modą.
Tradycja czy nowoczesność – modna dekoracja tortu
W badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii Słodka Równowaga sprawdziliśmy także, które trendy – style dekoracji deserów, są popularne wśród Polek i Polaków. Najpopularniejszym z nich jest styl tradycyjny, czyli tort biszkoptowy przełożony masą maślaną albo bitą śmietaną, często z owocami sezonowymi. Wybiera go co trzeci z nas (dokładnie 33,9 proc. ankietowanych). Polacy lubią także torty bezowe (13,2 proc.), sernikowe (12,4 proc.) i tzw. drip cake (11,6 proc.) – torty oblane ciemną lub kolorową czekoladą, która ociekając po bokach tworzy „sople”. W naszych słodkich wyborach zdajemy się być tradycjonalistami, nie mniej jednak widać, że otwieramy się na nowe rozwiązania estetyczne i smakowe. Co ciekawe tu także nasze preferencje różnią się w zależności od płci. Okazuje się, że kobiety poza tortem w stylu tradycyjnym chętnie przepadają za tortami bezowymi, a mężczyźni za tortami sernikowymi.
Nie warto jednak podążać ślepo za modą. Warto porozmawiać z cukiernikiem o tym, gdzie odbędzie się dana uroczystość, jaki będzie miała charakter oraz o tym, jakich gości zapraszamy, dzięki czemu cukiernia będzie mogła dostosować tort pod charakter danej uroczystości. Jeśli są to urodziny czy wesele to tort powinien być spójny z motywem przewodnim danej imprezy.
Tort – jak się nim cieszyć i nie przytyć?
Często wielu gości rezygnuje z kawałeczka tortu, mając na uwadze swoją dietę. A przecież pozwolenie sobie na złagodzenie zasad diety, zdarzające się raz na jakiś czas, np. podczas świąt, urodzin, czy spotkań z przyjaciółmi, nie powinno zniweczyć naszych wysiłków. O opinię zapytaliśmy dietetyka Jadwigę Przybyłowską, eksperta Słodkiej Równowagi, kampanii, która uczy, jak słodzić rozsądnie, by cukier mógł stanowić element zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety.
– Torty czy inne słodkie przysmaki powinniśmy traktować przede wszystkim jako deser, a nie integralną część posiłku. Okazjonalny kawałek tortu raz na jakiś czas w trakcie ważnej uroczystości rodzinnej, gdzie zwykle mamy dużo ruchu (tańczymy, biegamy za dziećmi) nie zrujnuje naszej diety. Zwłaszcza, jeżeli zaplanujemy sobie ‘miejsce’ na deser w dniu uroczystości, jedząc mniej niż zwykle na śniadanie lub obiad. Słodka przekąska w takiej sytuacji dostarczy nam szybkiej energii potrzebnej tu i teraz. Zwłaszcza z tortu przygotowanego z dobrej jakości składników, z dużą ilością owoców. Słodka przekąska zgodnie z zasadą słodkiej równowagi daję nam szansę na odpoczynek od narzuconych zasad, a także wpływa pozytywnie na nastrój. Pozwalając sobie na małe przyjemności okazjonalnie mamy większą motywację, aby trzymać się zdrowych nawyków żywieniowych przez pozostałe dni w roku. Na taką małą przyjemność pozwala sobie aż 71% Polaków, także nie będziemy w tym odosobnieni – mówi dietetyk.