Żywność

Kruche ciasteczka à la lizaki na Dzień Dziecka

Kruche ciasteczka à la lizaki na Dzień Dziecka
Informacja prasowa – Hochland Polska Maj 2019 Świętujemy najsłodszy dzień w roku! Kruche ciasteczka à la lizaki na Dzień Dziecka 1 czerwca to święto wszystkich

Informacja prasowa – Hochland Polska
Maj 2019

Świętujemy najsłodszy dzień w roku!
Kruche ciasteczka à la lizaki na Dzień Dziecka

1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę!

Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno słodkie i kolorowe przekąski! Kruche ciasteczka w formie lizaków, oblane domowym lukrem z serka kremowego Hochland i kolorową posypką, będą świetną propozycją dla małych łasuchów, a przewiązane wstążeczką – kreatywnym dodatkiem do prezentu.

Kruche ciasteczka à la lizaki

Składniki:
• 1 bloczek sera kremowego Śmietankowego Hochland
• 150 g mąki pszennej
• 60 g masła
• 1 jajko
• 50 g cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Kolorowe drobinki cukrowe

Na lukier:
• 1/2 bloczka serka kremowego Śmietankowego Hochland
• 1 łyżka soku z cytryny
• 130 g cukru pudru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka (za wyjątkiem drobinek) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek, układamy na papierze do pieczenia w odstępach. Pieczemy 14 minut w 190 °C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.

Czas przygotowania: 40 minut
Trudność: średnio trudny

Smacznego!

Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Sery kremowe Hochland dostępne są różnych formatach: w krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach, w wielu wyjątkowych smakach. Doskonałe na kanapkę, a także jako składnik dań: tostów, zup, sosów do makaronów czy zapiekanek.

A to już wiesz?  Przepis na bezglutenowe Focaccia z ziołami

Hochland ser kremowy w bloczku Śmietankowy
Cena: ok. 2,49 zł

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy