Informacja prasowa: Sedar S.A.
Grudzień 2015
Kurczak korzenny na Boże Narodzenie z mandarynkami
Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, również ze względu na kulinarne tradycje. Niepowtarzalne smaki, na które czekamy przez cały rok i kuszące aromaty wypełniające dom, wprowadzają w świąteczny nastrój. O tradycję warto i należy dbać, jednak Święta dają również możliwość, by wykorzystać drzemiące w nas pokłady kulinarnej fantazji i kreatywności. Klasyczne dania można przygotować w nowoczesny i pyszny sposób. Pachnący ziołami Kurczak Zagrodowy z Podlasia, którego delikatny smak podkreślą aromatyczne goździki, cynamon i imbir, to idealny przepis na bożonarodzeniowy obiad. Słodko-korzenne, zimowe nuty, wspaniale skomponują się z wyrazistymi mandarynkami, tworząc potrawę pełną smaków i aromatów, którym nikt się nie oprze!
Składniki:
1 cały Kurczak Zagrodowy
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
kilka kruszonych liści laurowych
5-6 mandarynek
2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć mieszanką wymienionych wyżej przypraw i wstawić w naczyniu, w którym będzie się piec na noc do lodówki. W dniu pieczenia obłożyć kurczaka plastrami mandarynek (można dla dekoracyjnego wyglądu dołożyć laski cynamonu i gwiazdy anyżu), kilka plastrów mandarynek razem z rozmarynem włożyć do wnętrza kurczaka. Wstawić kurczaka ułożonego w naczyniu na placach do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec 20 minut po czym odwrócić na brzuch, piec kolejne 20 minut po czym znów ułożyć na plecach, temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. i piec jeszcze 40 minut. Jeśli będzie zbytnio się przypiekał można przykryć folią aluminiową.
Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl