Żywność

Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt

Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt
Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt Zupa grzybowa to dla wielu osób tradycyjne danie, bez którego świąteczne menu byłoby co

Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt

Zupa grzybowa to dla wielu osób tradycyjne danie, bez którego świąteczne menu byłoby co najmniej niepełne. Cudowny aromat grzybów unoszący się w całym domu doskonale buduje świąteczny nastrój, zaostrza apetyt i sprawia, że wręcz nie można doczekać się chwili, kiedy wszyscy zasiądą razem przy świątecznym stole. Poniżej przedstawiamy przepis na aksamitną, bogatą w smaku zupę grzybową, pełną pysznych leśnych grzybów. Zupa idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole, oraz jako pyszne danie podczas całych świąt Bożego Narodzenia. Można ją podać z uszkami, grzankami czy pieczywem albo serwować bez dodatków na przykład w filiżankach.

Składniki:
• 40 g suszonych borowików lub podgrzybków Devaldano
• 1 cebula
• 1 litr bulionu warzywnego
• 1 szklanka mleka
• pęczek natki pietruszki
• 2 łyżki masła
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• śmietana kremówka (opcjonalnie)
• pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)

Przygotowanie:
• Suszone grzyby Devaldano zalać w miseczce ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki) i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsączyć grzyby, ale wywar z namaczania zachować.
• W głębokim garnku lub rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i delikatnie zeszkić.
• Dodać na patelnię odsączone grzyby z połową wywaru pozostałego po namaczaniu, posolić i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do czasu częściowej redukcji wody.
• Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i całość zalać winem (opcjonalnie)
• Zwiększyć ogień i po ok. 3 minutach dolać bulion, resztę wywaru z namoczonych grzybów wymieszać i dodać mleko
• Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut.
• Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami.
• Odstawić z ognia i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku.

Szef Kuchni Devaldano radzi:

Zupę można wzbogacić dodając 4 łyżki śmietany kremówki. Odrobina świeżego tymianku dodatkowo wzmocni i podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe! Smacznego!

A to już wiesz?  Tosty z miodem, serem Podlaskim i jeżynami

Więcej leśnych i grzybowych inspiracji na devaldano.pl i www.facebook.com/devaldano

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy