Informacja prasowa
Grajewo, 13 maja 2021
To ciasto to hit! Przekona do szpinaku nawet niejadka – sprawdź, jak zrobić Leśny Mech
Czy widział ktoś kiedyś dziecko z apetytem zajadające szpinak? Tak!
Taki widok znają wszyscy ci, którzy serwowali już ciasto Leśny Mech – przepyszny, wiosenny wypiek, do którego używa się rozdrobnionego szpinaku.
Dzięki zawartości tego warzywa, ciasto to jest nie tylko intensywnie zielone, ale również zdrowsze!
Leśny Mech to klasyczny przekładaniec: biszkoptowe blaty rozdzielone są lekkim kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki 36% (np. Łaciata) z niewielkim dodatkiem cukru. Swój przepiękny kolor ciasto zawdzięcza dodatkowi rozdrobnionego szpinaku. Można pomyśleć: warzywo w słodkim cieście? Tak! Szpinak w tym deserze jest słabo wyczuwalny, natomiast jest go sporo – na jedną blachę wykorzystujemy całe opakowanie popularnej zielonej mrożonki.
Szpinak w cieście, to nietypowy dodatek bogatego źródła składników odżywczych – m.in. witamin i soli mineralnych, w tym beta-karotenu i luteiny – znanych silnych przeciwutleniaczy. Liście szpinaku zawierają dodatkowo witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Warzywo to zawiera też kwas szczawiowy, który niekorzystnie wpływa na nasz organizm, chyba że zaserwujemy je z dodatkiem nabiału. Krem na bazie śmietanki i serka jest więc tu jak najbardziej wskazany…
Po upieczeniu zielonego biszkoptu, przecina się go na dwa lub trzy blaty i przekłada wcześniej przygotowanym kremem. Można również dodać warstwę orzeźwiającej marmolady – np. porzeczkowej czy wiśniowej. Dodatkowo odcina się wierzch ciasta i robi z niego grudki, które udają mech (analogicznie jak w innym popularnym cieście – Kopcu Kreta). W klasycznej wersji posypuje się całość pestkami granata, ale spokojnie można zastąpić je innymi owocami – np. borówkami amerykańskimi, a nawet – by było jeszcze bardziej leśnie – jagodami lub malinami.
Ciasto to znakomicie też sprawdzi się w formie zielonych muffinek, idealnych na urodzinowe przyjęcia dla dziecka. Będą nie tylko pyszne, zrobią także na gościach wizualne wrażenie. Dzięki swojej konsystencji może być tortem urodzinowym – bez problemu wbijemy w nie nawet kilkadziesiąt świeczek!
Lekki, aksamitny krem nadaje ciastu elegancji i sprawia, że wypiek ten znakomicie sprawdzi się podczas innych uroczystości rodzinnych, a także wiosenno-letnich przyjęć w ogrodzie.
Ciasto Leśny Mech
Składniki:
• 450g mrożonego szpinaku
• 2/3 szklanki oleju
• 1 szklanka cukru
• 3 jajka
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 g serka mascarpone Mlekpol
• 200 ml śmietanki 36% Łaciatej
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka wanilii
• garść owoców leśnychPrzygotowanie: Szpinak rozmrażamy na sitku, blendujemy na jednolity mus.
Ocieplone jajka zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawiamy na kilkanaście minut.Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej.
Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę. Oddzielnie przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm (dno wykładamy papierem) pieczemy przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie kremu: Do misy miksera wkładamy mocno schłodzony mascarpone oraz śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię. Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
Podanie i dekoracja: Ciasto przekrawamy na 2 części. Dolną kładziemy na paterze lub na talerzu. Wykładamy krem mascarpone. Przykrywamy górną częścią. Dekorujemy owocami.
Więcej inspiracji na dania idealne dla niejadków znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.