Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca:
MAKARON ZE SZPARAGAMI I DROBIEM
• Czas przygotowania: 30-40 minut
• Poziom : Średni
Składniki (porcja na 1 os):
– penne 0,07kg
– szparagi mix x 4 sztuki
– kurczak filet 0,07kg
– śmietana 18% słodka 0,08l
– sól, pieprz
– czosnek x 2 ząbki
– pomidorki koktajlowe x 5 sztuk
– cebula x 1 sztuka
– parmezan 0,03kg
– gałka muszkatołowa, szczypta
– świeży tymianek x 2 gałązki
Sposób przygotowania:
Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki), odciąć twarde końcówki i pokroić na ukos. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść bokiem noża oraz przesiekać. Na gotująca się i osoloną wodę wrzucić makaron, ugotować na sposób al’ dente. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
Mięso drobiowe oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek, szalotkę i pomidorki, całość zeszklić. Następnie dodać pokrojone szparagi. Po minucie wrzucić mięso drobiowe i dokładnie mieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gdy wszystkie składniki będą gotowe, podlać je słodką śmietaną i poczekać aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wrzucić makaron, dokładnie wymieszać .
Podawać ze świeżym tymiankiem, oraz tartym parmezanem.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
_________________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.