Sosnowiec, 29.12.2020 r.
Tegoroczny Sylwester, który świętować będziemy raczej w rodzinnym gronie, będzie szczególny. Dlatego, już dziś warto pomyśleć o tym, jakie menu przygotujemy na świętowanie ostatniej nocy w roku. Obok kieliszka szampana nie może zabraknąć mięsnych przekąsek. W tej roli świetnie sprawdzą się kiełbasy z linii Duda Nasze Polskie – Myśliwska i Jałowcowa.
Jak wynika z badania „Nawyki żywieniowe Polaków w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa 2020”, przeprowadzonego na zlecenie firmy Upfield pod koniec czerwca br., już ponad 60 proc. Polaków gotuje w domu. Pracując zdalnie rodacy mają więcej czasu na przygotowywanie posiłków. Trend ten utrzymuje się też w okresie świąteczno-noworocznym. W tym czasie Polacy wydają też więcej pieniędzy na przygotowanie posiłków. Z badania BIG InfoMonitor, przeprowadzonego rok temu, wynika, że na sylwestrowe potrawy konsumenci przeznaczają prawie 40 proc. całej kwoty wydanej na świętowanie pożegnania starego roku.
W tym roku z racji pandemii i zakazu przemieszczania się będziemy zapewne bawić się w mniejszych gronach niż zwykle. Będzie to więc dobra okazja by posiłki na domówki przygotować we własnym zakresie. Tradycyjnie, najlepiej sprawdzają się w takich sytuacjach lekkie przekąski, do których przygotowania bazą mogą być właśnie Kiełbasy Myśliwska i Jałowcowa.
– Oba produkty to kwintesencja klasycznego, polskiego smaku. Wszystkie wyroby z linii Duda Nasze Polskie powstają bez zbędnych dodatków i ulepszaczy, z wyselekcjonowanego mięsa, według naszych sprawdzonych receptur. Wysoka mięsność, kruchość, nasza autorska mieszanka przypraw do Kiełbasy Myśliwskiej i Jałowcowej, to gwarancja udanego świętowania Sylwestra. Co ważne, dzięki długiemu procesowi suszenia obie kiełbasy mają długi termin przydatności i spokojnie można je przechowywać poza lodówką. To niewątpliwe zalety w okresie świąteczno-noworocznym – mówi Beata Mroziuk, Dyrektor ds. Marketingu z Zakładów Mięsnych Silesia SA.
Okazuje się, że kiełbasy o tak charakterystycznym smaku mogą odmienić znane pomysły na dania i nadać im oryginalności. Oba produkty świetnie sprawdzą się na desce wędlin. Dzięki swojej wyrazistości, który tworzą charakterystyczne przyprawy np. jałowiec, czosnek, niepowtarzalny aromat dymu wędzarniczego, obie kiełbasy z powodzeniem mogą zastąpić hiszpańskie chorizo czy włoskie salami.
Myśliwska i Jałowcowa świetnie uzupełnią każdą potrawę i dodadzą im wyrazistego bukietu. Dlatego warto je wykorzystać do przygotowania dobrze znanych przekąsek, np. koreczków. Możemy do ich powstania użyć wielu składników, nawet tych, które zostaną nam w lodówce po świętach. Nabite na wykałaczkę kawałki kiełbasy wraz z oliwkami, serem czy marynowanymi dodatkami jak grzyby, ogórki, papryk zawsze dobrze sprawdzają się podczas tego typu okazji. Obie świetnie pasują też do klasycznej „deski wędlin i serów”, gdzie z pewnością będą wyróżniać się smakiem.
Kiełbasy Myśliwska i Jałowcowa mogą być również świetnym dodatkiem do dań na ciepło. Dzięki owocom jałowca, długiemu procesowi suszenia oraz wędzenia, nadają one potrawie charakterystycznego, wyrazistego smaku.
Świetną i szybką przekąską, którą można przygotować w kilkanaście minut jest kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z serem pleśniowym. Połączenie tych dwóch smaków zadowoli nawet najbardziej wybrednych, a przepis jest prosty. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, które kroimy w kwadraty i w czterech warstwach układamy na sobie. Na górną warstwę kładziemy pociętą w kostkę kiełbasę myśliwską, posypujemy potartym serem pleśniowym i zapiekamy w piekarniku. Kiełbasę myśliwską możemy zastąpić jałowcową, lub użyć ich obu. Danie jest proste i gotowe w zaledwie kilkanaście minut, więc świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, nie tylko tej sylwestrowej.
Obie kiełbasy możemy również wykorzystać jako składnik wielu sałatek, jak chociażby dobrze znana sałatka makaronowa. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników, a przyrządza się ją bardzo szybko – wszystkie składniki możemy przygotować w czasie gdy gotuje się makaron. Kroimy kiełbasę, ogórek konserwowy i cebulę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiając majonezem, ketchupem, solą i pieprzem.
Równie szybko, co ważne przygotowując przekąski na sylwestrowy wieczór można zrobić szaszłyki pieczone w piekarniku. Od klasycznych odróżnia je to, że zamiast mięsa należy użyć Kiełbasy Myśliwskiej bądź Jałowcowej. Wyrazisty smak tych produktów nada im oryginalnego smaku.
Linia Nasze Polskie pod marką Duda produkowana jest przez polską firmę – Zakłady Mięsne Silesia S.A. Powstała z zamiłowania do tradycji i tego co rodzinne. Za marką Duda stoi 30-letnie doświadczenie, dzięki czemu od lat cieszy się zaufaniem Polaków.