Rośliny

Migdały – powinny obowiązkowo trafić do naszego codziennego menu

Migdały – powinny obowiązkowo trafić do naszego codziennego menu
Migdałowa moc zdrowia ? czyli dlaczego migdały powinny obowiązkowo trafić do naszego codziennego menu Migdały doceniane są za swoje wyjątkowe właściwości od tysiącleci. W dobrze

Migdałowa moc zdrowia ? czyli dlaczego migdały powinny obowiązkowo trafić do naszego codziennego menu

Migdały doceniane są za swoje wyjątkowe właściwości od tysiącleci. W dobrze skomponowanej, zbilansowanej diecie nie może ich zabraknąć ? są one bowiem jedną, wielką bombą minerałów i witamin oraz skarbnicą bezcennych dla organizmu, zdrowych tłuszczy nienasyconych.
Pierwsze zmianki o migdałach pochodzą ze Starego Testamentu, wiadomo także, że w starożytnym Egipcie wykorzystywano je jako dodatek do chleba. Z antycznej Grecji pozostała nam nawet piękna legenda o Filis, która z tęsknoty za ukochanym zamieniła się w drzewo migdałowca. Obecnie zaś migdały, gubią się chyba nieco w gąszczu dostępnych bakalii, przez co są odrobine zapomniane i niedoceniane ? a to bardzo duży błąd!

Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, migdały zawierają niezwykle dużo wartości odżywczych i prozdrowotnych. Znajdziemy w nich mnóstwo witaminy E, mającej zbawienny wpływ na układ krwionośny, witaminę B2, czyli ryboflawinę, odgrywającą niebagatelną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku oraz systemu nerwowego, a także kwas foliowy, istotny przede wszystkim dla kobiet w ciąży. Panie spodziewające się potomstwa powinny chrupać migdały jeszcze z jednego powodu – dzięki migdałom skóra staje się elastyczna, a to sprawia, że jest mniej podatna na rozstępy. Dodatkowo, migdały są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają ponadto dużo wapnia, który stanowi ok. 20% ich masy. Pozytywny wpływ tych bakalii na zdrowie z pewnością docenią także wszyscy Ci, którzy często narażeni są na stres, przemęczenie czy wysiłek fizyczny ? migdały są bowiem źródłem magnezu, niezbędnego właśnie w takich stanach. W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor – budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen.

A to już wiesz?  Miechunka, zwana także peruwiańską wiśnią lub złotą jagodą

Warto wzbogacić swoją codzienną dietę w migdały dla zachowania zdrowia, urody i zgrabnej sylwetki ? mówi Ewa Janicka Technolog Żywności z firmy Primavika. Wielkim błędem byłoby nie skorzystać z ich zdrowych, arcybogatych właściwości, w szczególności, że są one doskonałym dodatkiem do wszelkich posiłków ? zarówno tych słonych, jak i słodkich. Migdały nie tylko podnoszą walory zdrowotne i odżywcze dań, ale także dodają im wyjątkowego smaku. Dodane na przykład do jogurtu czy owocowego smoothie tworzą smaczną i prostą przekąskę lub łatwe w przygotowaniu, energetyczne śniadanie. Migdałowe płatki świetnie komponują się z sałatkami ze świeżych warzyw czy owoców, a także wzbogacają smak ryb i mięs. Warto także spróbować migdałów w postaci masła. Naturalne masło z prażonych migdałów jest delikatne, aksamitne i absolutnie wyjątkowe w smaku. Idealnie sprawdza się do kanapek, ciastek, wafli, wypieków, sosów, dipów a nawet farszu. Przy zakupie masła migdałowego, najeży jednak zwrócić szczególną uwagę na naturalność i skład takiego produktu. Tylko naturalne masło migdałowe o niemalże 100% zawartości migdałów, takie jak to z naszej primavikowej oferty, jest gwarantem prawdziwego bogactwa odżywczego, wolnego od ukrytych, szkodliwych dla organizmu niespodzianek, chociażby takich jak aromaty, konserwanty czy zbędny dodatek niezdrowego tłuszczu lub cukru.

Migdały, choć pozornie kaloryczne, zalecane są także podczas diety odchudzającej – owoce migdałowca pospolitego skutecznie hamują głód i zapewniają poczucie sytości na długi czas. Poza tym, tłuszcze w nich zawarte to bardzo pożądane w organizmie ludzkim tłuszcze nienasycone. Są to zdrowe tłuszcze, wskazane nawet podczas diety, które obniżają poziom złego cholesterolu i ryzyko wystąpienia chorób serca. Lista prozdrowotnych migdałowych zalet oraz możliwości kulinarnych, jakie dają, jest tak długa, że nie sposób wszystkich wymienić. Po prostu trzeba je pokochać i na stałe wprowadzić do swojego menu, co z pewnością bardzo szybko przyniesie wiele nieocenionych korzyści dla zdrowia i dla najbardziej wymagającego podniebienia.
www.primavika.pl

A to już wiesz?  Pestki dyni - Rozsmakuj się w jesieni!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy