Rozrywka

Nie zapomnij o tradycji – bakaliowy tort

Nie zapomnij o tradycji – bakaliowy tort
Informacja prasowa Warszawa, 28 grudnia 2017 Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Jedyne o

Informacja prasowa
Warszawa, 28 grudnia 2017

Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki specjalny moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Aby wpisać się w tą wyjątkową tradycję, proponujemy przygotowanie wypieku: miodownik, czyli połączenie słodkiego miodu i wytrawnych orzechów, sprawdzi się w ten dzień idealnie i będzie doskonałym oraz smakowitym początkiem roku.
Miodownik to ciasto, które składa się z kilku warstw, poza tym, że doskonale smakuje, również tak samo dobrze wygląda. Ciasto jest najlepsze po kilku dniach, nabiera wtedy kruchości i soczystości, dlatego możemy przygotować je dzień przed sylwestrowym balem.

Aromatyczny tort miodowy z orzechami
Składniki na ciasto:
• 100 g miodu
• 500 g mąki tortowej
• 50 gram brązowego cukru
• 50 ml mleka
• 120 g masła
• 30 ml rumu
• 2 jajka
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę:
• 460 g Kajmaku Tradycyjnego Bakalland
• 70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
• 100 g Migdałów Bakalland

Przepis na ciasto:
W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, delikatnie mieszając. Następnie do gorącej masy dodajemy mleko, masło i rum. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, dodajemy sodę i studzimy masę. Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy masę, dokładnie mieszamy składniki. Dodajemy jajka i wszystko łączymy na gładkie ciasto. Na stolnicy formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 6 mniejszych i równych części. Każdą część ciasta wałkujemy (średnica zależy od formy, w której będziemy piec) . Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, wkładamy włożony do tortownicy pierwszy placek (pamiętajmy, aby wyłożyć tortownicę papierem), pieczemy przez ok 6-7 minut. Tak samo postępujemy z każdym plackiem. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu, każdy placek dodatkowo smarujemy rumem zmieszanym z miodem. Następnie każdy placek smarujemy kajmakiem i układamy warstwowo. Gotowe ciasto obkładamy posiekanymi orzechami i szczelnie owijamy folią aluminiową odstawiamy w chłodne miejsce np. na parapet. Ciasto możemy ozdobić dodatkowymi orzechami lub suszonymi owocami.

A to już wiesz?  Mikołajkowe herbaciane upominki

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy