Żywność

Obiad dla babci i dziadka

Obiad dla babci i dziadka
Obiad dla babci i dziadka: Przepis na delikatny gulasz z karczku z serkiem topionym kremowym Wraz z początkiem tygodnia na szczycie listy priorytetów obowiązkowo musi

Obiad dla babci i dziadka: Przepis na delikatny gulasz z karczku z serkiem topionym kremowym

Wraz z początkiem tygodnia na szczycie listy priorytetów obowiązkowo musi znaleźć się popołudnie zarezerwowane na świętowanie Dnia Babci i Dziadka. Jeśli brak nam pomysłu na idealny prezent, inspiracji możemy poszukać w domowej kuchni. Biesiada przy pysznie zastawionym stole to nie tylko okazja do zaspokojenia apetytu i rozpieszczenia podniebienia, ale przede wszystkim możliwość sprezentowania czegoś bezcennego – wspólnie spędzonego czasu i rozmowy oraz pielęgnowania więzi rodzinnych. Dla babci i dziadka, bez wątpienia rozmiłowanych w tradycyjnej polskiej kuchni, wyśmienitą propozycją stanie się aromatyczny gulasz z miękkimi kąskami duszonego mięsa wieprzowego w kremowym i delikatnym sosie.

Klasyczny gulasz z karczku z serkiem topionym kremowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Składniki:
• 500 g karczku wieprzowego
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 1 cebula
• 1 łyżka mąki pszennej
• 500 ml wody
• 2 ząbki czosnku
• 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
• 2-3 gałązki natki pietruszki
• 1 łyżeczka majeranku
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Karczek pokroić w grube plastry, a następnie w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy i ona zamieni kolor na złoty, dodać mąkę i nie przerywając smażenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majeranek, rozdrobniony czosnek i serki topione. Zagotować i w razie potrzeby skorygować gęstość sosu przegotowaną wodą. Gotowy gulasz udekorować listkami natki pietruszki.
Smacznego!

Więcej przepisów na www.msm-monki.pl.

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

A to już wiesz?  Kapusta - królowa polskich warzyw

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy