Winnice chorwackiej Slawonii
Od najstarszych na świecie winiarni w Kutjevo, po nowoczesne w Ilok
– wycieczka do Slawonii z pewnością uszczęśliwi każdego konesera win
29 października 2015 r. W Chorwacji jest ponad 41 tysięcy zarejestrowanych hodowców winorośli
i ponad 1600 producentów wina, a regiony słynące z jego wytwarzania można znaleźć zarówno na wybrzeżu, jak i w głębi kraju. Produkcja wina zalicza się do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów chorwackiej gospodarki. Z produkcji wina słynie przede wszystkim Slawonia – region położony w północno-wschodniej części kraju, gdzie uprawiany jest najpopularniejszy szczep winorośli – Graševina. Ciepła jesień w tym regionie przyciąga wielu turystów i smakoszy wina, którzy poza unikalnymi gatunkami win, mogą tu również spróbować wyśmienitych potraw lokalnej kuchni oraz wybrać się na wycieczkę po okolicznych winnicach.
Region Slawonii położony jest w międzyrzeczu Sawy, Drawy i Dunaju. Na żyznych glebach uprawiane są słynne winogrona, na jakość slawońskiego wina dodatkowo ma wpływ wyjątkowy klimat – temperatury jesienią są tu często wyższe niż na wiosnę. Te szczególne czynniki geograficzne oraz mikroklimat mają wpływ na charakterystyczny smak slawońskich win.
Typowe slawońskie specjały to świeże, harmonijne i przyjemne w smaku białe wina, takie jak Graševina (ryzling reński), Chardonnay i Traminer. W regionie produkuje się również owocowe, pełne w smaku wina czerwone, takie jak Pinot noir. Najlepszym okresem na wycieczkę do Slawonii, jest jesień. Gdy letnie upały nieco odpuszczą, jesienna przechadzka po bujnych slawońskich winnicach pozwala w pełni cieszyć się z uroków Chorwacji.
Żupania pożedzko-slawońska
W żupanii pożedzko-slawońskiej leży Złota Dolina, która otoczona górami i Dunajcem, słynie
z wyśmienitych, wielokrotnie nagradzanych na całym świecie win. Na winnych szlakach w Złotej Dolinie należy odwiedzić trzy główne winnice: w miejscowościach Kutjevo, Pożega-Pleternica i Pakrac.
Kutjevo to jeden z największych chorwackich eksporterów wina. Winiarnia w Kutjevo może też pochwalić się imponującą kolekcją win zgromadzonych w swoich zabytkowych, najstarszych na świecie piwnicach, których historia sięga roku 1232. Najpopularniejsze marki win, produkowanych w tym regionie to między innymi: Caglin, Kaptol, Velika i Kutjevo. Odwiedzając Kutjevo, warto też spróbować słynnej Graševiny i wybrać się na wycieczkę po imponującym Klasztorze Cystersów.
Baranja
Historia uprawy winorośli w regionie Baranja sięga czasów Imperium Rzymskiego. To Rzymianie jako pierwsi zaczęli uprawiać ziemie wzdłuż Dunaju. Między rzeką, a wzgórzem Banska Kosa znajdują się wyjątkowo żyzne gleby, które są idealne do uprawiania winorośli. Dzięki temu w regionie Baranja jest wielu producentów wina oraz winnic, połączonych ze sobą Winną Drogą Baranji.
W Belje, oddalonym o zaledwie półtorej godzinny jazdy od Kutjevo, miłośnicy wina znajdą najbardziej imponująca winiarnię w całym regionie Baranja. Tamtejsza piwnica została wykopana wewnątrz wzgórza, a pierwsze wzmianki o niej pojawiły się już w 1526 roku. Warto odwiedzić to miejsce i odnaleźć takie skarby jak Cabernet Franc z 1949 r. Można tu również skosztować nagradzanych na całym świecie Merlota czy Graševina. Podczas wizyty w Belje polecana jest przechadzka Winną Drogą, która wiedzie przez winnice, wzdłuż szlaku rozpościerają się zapierające dech w piersiach widoki ze wzgórza Banovo brdo.
Vukovar
Na południu od Baranja, znajduje się Vukovar, słynący nie tylko ze znalezisk archeologicznych z kultury Vucedol, lecz także z wina produkowanego w regionie Srem. Można się tam wybrać na wycieczkę Winną Drogą w Ilok, która prowadzi przez okoliczne wioski i rodzinne winnice. Smakosze wina z pewnością docenią walory starych winiarni, na przykład tych w zamku Odescalchi w Ilok, jak również tych, które idealnie łączą tradycję z nowoczesną technologią.
W poszczególnych częściach Slawonii funkcjonuje wiele winiarni oferujących znakomite zakwaterowanie. Można również zwiedzić wiele zabytkowych miejsc oraz spróbować wyśmienitych specjałów lokalnej kuchni.