Informacja prasowa
3 października 2018, Nowy Sącz
Kurki, prawdziwki, podgrzybki i kanie. Schyłek lata to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania z grzybami w roli głównej i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo – nic tylko palce lizać!
Jesień pachnąca grzybami
Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Grzyby cenimy ze względu na smak i niepowtarzalny aromat. I choć najlepiej czują się w towarzystwie świeżego masła, czosnku i pietruszki, to można smakować je na wiele innych sposobów. Smażone, duszone lub marynowane – w każdej wersji smakują wyśmienicie, a ich wyjątkowy smak sprawia, że są nieocenionym składnikiem wielu potraw – przekąsek, zup i dań obiadowych. Warto wykorzystać sezon na grzybobranie i spróbować potraw z leśnymi smakołykami w roli głównej. Oto kilka inspiracji.
Tarta z leśnymi grzybami
Składniki na ciasto:
• 150 g masła
• 50 ml śmietany 18%
• 150 g mąki pszennej
• szczypta soli
Składniki na nadzienie grzybowe:
• 100 g leśnych grzybów
• kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol
• 150 g pieczarek
• 40 g masła
• 30 g żółtego sera
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 3 jajka
• 200 g kwaśnej śmietany 18%
• kilka listków bazylii
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem. Następnie całość zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Po upływie wskazanego czasu, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Tak uformowane ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki należy je podpiec w temperaturze 200ºC przez niecały kwadrans do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
Leśne grzyby oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i smażymy do zarumienienia. W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, które smażymy przez około 5 minut. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, po czym dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby leśne. Doprawiamy do smaku i dorzucamy listki bazylii. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tary i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Pod koniec przyrządzania na wierzch tarty układamy plasterki szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol i posypujemy startym żółtym serem.
Gyros turecki z kurczaka w sosie kurkowym
Składniki:
• 500 g gyrosa tureckiego z kurczaka marki Konspol
• pieczarki
• prawdziwki
• kurki
• cebula szalotka
• 200 ml śmietany 30%
• pieprz czarny mielony
• sól
• ząbek czosnku
• olej roślinny
Przygotowanie:
Grzyby myjemy, czyścimy nóżki ze skórki i kroimy w ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy w drobną koskę i szklimy na patelni. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy przez 5 minut mieszając co chwilę. Po upływie wskazanego czasu dodajemy łyżkę mąki, którą dokładnie mieszamy z grzybami, i śmietanę. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut równomiernie mieszając. Gotowy sos doprawiamy przyprawami, który razem z gyrosem z kurczaka firmy Konspol pieczemy przez 5 minut, jednocześnie uważając, by nie zagotować potrawy.
Smacznego!