Pancakes z mascarpone, pistacjami i sosem różano – śliwkowym
Składniki:
Placki:
1 szklanka mąki
1 jajo
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka miodu
Krem mascarpone:
250g mascarpone
200ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki posiekanych pistacji
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sos:
200g śliwek kalifornijskich
2 łyżki miodu
1/3 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki wody różanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta na placki miksujemy i odstawiamy na 30 min do odpoczęcia. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy placuszki. Kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, posiekane orzechy i ekstrakt waniliowy, mieszamy. W rondelku podgrzewamy miód z sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy i wodą różaną, dodajemy śliwki, gotujemy aż owoce zmiękną i blendujemy na jednolitą masę. Ciepłe placuszki podajemy z kremem z mascarpone i ciepłym sosem śliwkowym.
10 porcji
Czas przygotowania:
20 minut