Marco Ghia,
szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
PASTA ALL’AMATRICIANA
Składniki (dla 4 osób):
500 g spaghetti
125 g guanciale di Amatrice (wędzone wieprzowe podgardle)
100 g startego sera pecorino di Amatrice
Łyżka oliwy z oliwek extra vergine
Odrobina wytrawnego białego wina
6-7 pomidorów lub 400 g obranych pomidorów w puszce
Pikantna papryczka peperoncino
Sól
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwną) wlewamy oliwę i wrzucamy papryczkę peperoncino oraz pokrojone na kawałki guanciale. Podsmażamy na dużym ogniu. Dodajemy wino. Zdejmujemy
z patelni guanciale, dobrze je odsączamy i odkładamy – najlepiej przetrzymując je w ciepłym miejscu tak, aby zbytnio nie wyschło i aby pozostało miękkie i pełne smaku. Wrzucamy na patelnię obrane ze skórki, pokrojone wzdłuż pomidory (z których wcześniej wycięliśmy szypułki). Doprawiamy solą, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni papryczkę
i wrzucamy wyjęte wcześniej guanciale. Chwilę gotujemy i całość mieszamy.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Dobrze ją odcedzamy
i przekładamy do miski, dodając starty ser pecorino. Po kilku sekundach wlewamy sos. Mieszamy i dodajemy jeszcze trochę sera pecorino.
Z powodu ograniczonej dostępności wskazanych produktów guanciale di Amatrice możemy
w Polsce zastąpić zwykłym guanciale lub wędzonym boczkiem, a ser pecorino di Amatrice innym rodzajem pecorino, na przykład pecorino romano, dostępnym w większych sklepach).
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.