Przepisy

Pieczony Kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Pieczony Kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
Informacja prasowa: Sedar S.A. Październik 2015 Jesienne smaki! Pieczony Kurczak Zagrodowy z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro,

Informacja prasowa: Sedar S.A.
Październik 2015

Jesienne smaki!

Pieczony Kurczak Zagrodowy z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po… kolorowe skarby jesieni! Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Wyjątkowa i pełna witamin – idealnie komponuje się z delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego. W połączeniu z wyrazistymi pomidorami oraz intrygującym masłem szałwiowym, ta potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Kurczak Zagrodowy podczas pieczenia zachowuje swoje wartości odżywcze – jest to jedna z najzdrowszych i najlepszych sposobów przygotowania potraw. Zapachy przenikają się, kuszące pomidorki i dynia zachowują swój kształt, a roztopione, aromatyczne masło szałwiowe podkreśla wyjątkowy smak i kruchość Kurczaka Zagrodowego. Jesień w kuchni może być bardzo kolorowa i promienna – rozsmakuj się w niej na dobre, a pokochasz tę porę roku!

Składniki:
– 1 cały Kurczak Zagrodowy
– 4 łyżki masła
– garść liści szałwii
– ½ łyżeczki soli
– 300 g dyni pokrojonej w kostkę
– 300 g pomidorków koktajlowych
marynata:
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– ½ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.

Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl

***
Kurczak Zagrodowy to bez wątpienia produkt klasy premium! Chowany wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach przechadza się po zagrodzie na świeżym powietrzu w czystym ekologicznie rejonie Podlasia. To główny powód, dla którego Zagrodowy nigdy nie będzie dostępny w masowych ilościach, a każda tuszka jest gwarancją najlepszego pochodzenia i najwyższej jakości. Co więcej chów Zagrodowego trwa o połowę dłużej niż zwykłych kurcząt! Przez cały ten czas żywiony jest wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Nigdy niepodawane mu są żadne antybiotyki, co sprawia, że jest to produkt w 100% naturalny! Mięso Kurczaka Zagrodowego jest doceniane wśród miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.

A to już wiesz?  Bez piekarnika ani rusz. Trzy przepisy na pieczone smakowitości

Producent: Sedar S.A.
Średnia waga kurczaka: 1,5 – 1,8 kg
Cena: 11,99 zł /kg
www.zagrodowy.pl
www.facebook.com/Zagrodowy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy