Pierogi z serkiem wiejskim
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na ciasto:
ï€ 500 g mÄ…ki pszennej
ï€ 2 Å‚yżki oleju rzepakowego
ï€ 250 ml letniej wody
Składniki do farszu:
ï€ 650 g ugotowanych i obranych ziemniaków
ï€ 2 Å›rednie cebule
ï€ 4 Å‚yżki oleju rzepakowego
ï€ 1 Å‚yżka masÅ‚a
ï€ 3 sztuki Serka wiejskiego OSM PiÄ…tnica 120 g
ï€ sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniak przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodać łyżkę masła i odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaków dodać odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
3. Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.
4. Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym boczkiem lub tylko z rozpuszczonym masłem
Smacznego!