Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej
Składniki:
200g mąki kukurydzianej
100g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta przy wałkowaniu
100g mąki żytniej razowej
2 jaja
2 czubate łyżki masła
1 łyżeczka soli
½ szklanki ciepłej wody
1 białko do posmarowania pierożków przed pieczeniem
ew. mak, sezam do posypania
Farsz:
50g orzechów włoskich
300g śliwek kalifornijskich
¾ łyżeczki cynamonu
1½ łyżeczki startego świeżego imbiru
Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz:
Śliwki kalifornijskie zalewamy ciepłą wodą na wysokość owoców i odstawiamy aż zmiękną. Odsączamy nadmiar płynu, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na pastę. Orzechy kroimy drobno, dodajemy do śliwek i łączymy z cynamonem i imbirem.
Przygotowujemy ciasto:
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozkłócone jaja, sól i mieszając całość widelcem powoli dolewamy ciepłą wodę i miękkie masło. Jak składniki zaczną się łączyć zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu ze śliwek kalifornijskich i sklejamy zgrabne pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch białkiem, obsypujemy ziarenkami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją. Podajemy ciepłe lub wystudzone.
40 sztuk
Czas pieczenia:
20 minut
*Wartość odżywcza:
Na 100g/na 1 porcję (9 sztuk):
Wartość energetyczna (kcal): 239 kcal/ 522 kcal
Białko (w g): 6 g/12 g
Tłuszcz (w g): 6 g/13 g
w tym:
Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g/5 g
Węglowodany (w g): 43 g/94 g
Cukry proste (w g): 12 g/27 g
Sól (w g): 0,5 g/1,2 g
Błonnik pokarmowy (w g): 4 g/9 g
*obliczenia wykonane przez dietetyczkę mgr inż. Barbarę Dąbrowską-Górską