Żywność

Piersi Kurczaka nadziewane bobem, zawijane w boczku

Piersi Kurczaka nadziewane bobem, zawijane w boczku
Informacja prasowa: Sedar S.A. Lipiec 2016 Smaki pełni lata! Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem, zawijane w boczku Podczas wakacji w kuchni królują nie tylko soczyste

Informacja prasowa: Sedar S.A.
Lipiec 2016

Smaki pełni lata!

Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem, zawijane w boczku

Podczas wakacji w kuchni królują nie tylko soczyste owoce, lecz także sezonowe warzywa. Jedną z charakterystycznych letnich przekąsek jest bób. Jego wyjątkowy smak sprawia, że doskonale smakuje w najprostszej postaci – ugotowany z odrobiną soli, ale też jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek. Doskonałym pomysłem okazuje się być połączenie jego oryginalnego smaku z aromatycznym i delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego.

Sezon na bób trwa tylko kilka tygodni, dlatego jego najwięksi miłośnicy rozkoszują się jego wyjątkowym smakiem przy każdej okazji. Oryginalny bób niewątpliwie jest symbolem lata i kojarzy się z gorącą porą relaksu. Przepisów na przyrządzenie bobu jest wiele. Można go po prostu ugotować z solą, doprawić masełkiem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Jednak pyszny i zdrowy bób świetnie pasuje także jako farsz do roladek mięsnych. Proste w przygotowaniu i efektowne zawijasy z Kurczakiem Zagrodowym to pomysł na idealny letni lunch czy przekąskę. Delikatne i kruche mięso w połączeniu z zielonym nadzieniem, dają naprawdę niebanalny i kuszący efekt. Wyjątkowa, letnia kompozycja urozmaici wakacyjne menu i sprawi, że bób odkryjemy w tym sezonie w zupełnie nowej odsłonie!

Skadniki:
• 2 piersi Kurczaka Zagrodowego
• ok 300-400 g bobu
• 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
• 2 łyżeczki oliwy
• 1 ząbek czosnku, starty
• sól i pieprz
• 10 cieniutkich plastrów boczku

Sposób przygotowania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.

A to już wiesz?  Szpinak w diecie dziecka - dlaczego jest tak cenny i jak przemycić go maluchowi na talerz

***
Kurczak Zagrodowy to bez wątpienia produkt klasy premium! Chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Każda tuszka jest gwarancją najlepszego pochodzenia i najwyższej jakości. Co więcej chów Zagrodowego trwa o połowę dłużej niż zwykłych kurcząt! Przez cały ten czas Zagrodowy żywiony jest wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Nigdy niepodawane mu są żadne antybiotyki, co sprawia, że jest to produkt w 100% naturalny. Mięso Kurczaka Zagrodowego jest doceniane wśród miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.

Producent: Sedar S.A.
Średnia waga kurczaka: 1,5 – 1,8 kg
Cena: 11,99 zł /kg

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy