Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na placki:
– młoda cukinia 3 sztuki
– jajka 2 sztuki
– szczypiorek 1 pęczek
– czosnek 2 ząbki
– mąka pszenna 4 łyżki
– bułka tarta 2 łyżki
– szczypta soli i pieprzu
– olej rzepakowy
Składniki na dip:
– śmietana 18% BIO od OSM Piątnica 200 gram
– koperek 1 pęczek
– szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.
Smacznego!