Przepisy

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym
Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Składniki na placki: – młoda cukinia 3 sztuki – jajka

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na placki:

– młoda cukinia 3 sztuki
– jajka 2 sztuki
– szczypiorek 1 pęczek
– czosnek 2 ząbki
– mąka pszenna 4 łyżki
– bułka tarta 2 łyżki
– szczypta soli i pieprzu
– olej rzepakowy

Składniki na dip:

– śmietana 18% BIO od OSM Piątnica 200 gram
– koperek 1 pęczek
– szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

Smacznego!

A to już wiesz?  Jesienne smaki Zamku Topacz – befsztyk tatarski z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami i piklowaną cebulą

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy