Informacja prasowa
22 sierpnia 2014 r.
Polski smak wraca do łask
Kulinarne podróże i bogactwo przepisów kuchni z różnych zakątków świata inspiruje wielu miłośników gotowania do tworzenia niebanalnych
i różnorodnych potraw. Jednak, aby jeść ciekawie i smacznie, nie trzeba sięgać aż tak daleko. Do łask wraca tradycyjna kuchnia polska, która zdobywa uznanie coraz większej rzeszy wielbicieli dobrego jedzenia.
Polska kuchnia nie jeden ma smak
Nasza kuchnia odzwierciedla bogactwo polskiej historii. Zawirowania historyczne, zmiany systemów czy granic państwa zaowocowały licznymi kulinarnymi wpływami różnych kultur oraz tradycji z państw ościennych na to, co lubimy jeść. Dodatkowo, dzisiaj łączą się dawne tradycje kuchni chłopskiej i szlacheckiej, a wiele potraw wraca na nasze stoły. Stąd wielość przepisów i smaków. W naszych rodzimych daniach odnajdziemy takie składniki jak aromatyczne grzyby, pożywne zboża, kasze, fasolę czy groch, ale także niepowtarzalną kiszoną kapustę, ogórki w kilku wariantach smakowych, aromatyczne wędliny i przyprawy. Prawdziwe bogactwo polskiej kuchni można odkryć podróżując po różnych zakątkach kraju. Regionalne specjały bywają perełkami, niespotykanymiw innych częściach Polski. Warto spróbować na przykład podhalańskiej kwaśnicy, podlaskich kołdunów z mięsem czy śląskiej rolady, oczywiście z kluskami ziemniaczanymi. Często można również spotkać wariacje na temat tradycyjnych dań, które, choć dobrze znane, różnią się sposobem przyrządzenia, jak choćby tradycyjny żurek, który można przyrządzać z dodatkiem chrzanu, suszonych śliwek, czosnku lub marchewki.
Polska zupą stoi
W Europie często się mówi o naszym zamiłowaniu do pierwszego dania. Ale tradycyjne polskie zupy to także dobry pomysł na sycący posiłek. Aromatyczna grzybowa, urzekający swoim ciekawym smakiem żurek czy kapuśniak ? każdy pamięta chyba ich najlepsze wersje z rodzinnego domu, przygotowane przez babcie i mamy. Coraz chętniej po nie sięgamy ? z sentymentu do potraw z dzieciństwa lub odkrywając ich smak na nowo. Tradycyjna kuchnia jest inspiracją dla wielu produktów z serii Dania Babci Zosi polskiej firmy SyS. Bogactwo zup, w tym tych najbardziej polskich takich jak pomidorowa, krupnik, kapuśniak czy grzybowa z kaszą perłową, zainteresuje wszystkich miłośników rodzimej kuchni. To rozwiązanie idealne, zwłaszcza kiedy nie mamy czasu, bo ich przygotowanie wymaga zaledwie 20 minut. Do ich jedzenia zachęcają też dietetycy. Oparte na suszonych warzywach, zachowują bowiem walory odżywcze i smakowe, i co ważne, nie wymagają dodatku barwników czy innych substancji chemicznych.
W towarzystwie rodziny
Świąteczny czy niedzielny dwudaniowy obiad, zakończony własnoręcznie upieczonym ciastem na deser, gości coraz częściej na stołach dwudziesto- i trzydziestolatków, którzy chcą cieszyć się smakiem i atmosferą domowego jedzenia. Nie każdy jednak dysponuje czasem, potrzebnym do przygotowania takiej uczty smaków na co dzień. Z pomocą przychodzą Dania Babci Zosi firmy SyS. Grochowa, kapuśniak czy krupnik z tej serii ? świetnie pasują na zdrowe pierwsze dnie, które można szybko przyrządzić. Na ich bazie można także przygotować bardziej sycące wersje,
z dodatkiem grzanek, ziemniaków czy boczku, idealne na jesienne i zimowe popołudnia. Odpowiednio dobrane proporcje składników oraz wyraziste smaki przywiodą na myśl domowe obiady u babci.
Czas na placki
Przywiezione do Europy w XVI w. tak naprawdę dopiero od trzech stuleci są u nas bardzo popularne i powszechnie wykorzystywane. Dziś bez ziemniaków nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni. Przyrządzamy je na różne sposoby, a prawdziwym rarytasem są placki ziemniaczane, które idealnie sprawdzają się w roli drugiego dania dla całej rodziny. Choć oparte na niewielu składnikach, smakują wyjątkowo oraz pozwalają na tworzenie pysznych wariantów z dodatkiem warzyw, sosów, mięsa czy śmietany. Ta prosta potrawa, wymaga jednak sporo czasu i cierpliwości, obieranie i tarcie ziemniaków bywa kłopotliwe. Nie mając odpowiednich warunków, możemy sięgnąć po placki ziemniaczane z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Gotowa mieszanka suszonych warzyw nie tylko pozwala zaoszczędzić czas, ale także pozostaje zdrowa i smaczna. Placki w bardziej nowoczesnej wersji ? z dodatkiem szpinaku lub suszonych pomidorów zadowolą nawet wybrednych gości. Bogactwo polskiej kuchni warto odkrywać, niezależnie od wieku czy ilości wolnego czasu. Każdy odnajdzie w nim coś dla siebie, a potrawy ?jak u babci?, przywołają najmilsze wspomnienia z dzieciństwa.
Dossier produktów:
Krupnik
Skład: kasza jęczmienna (min. 45%), warzywa suszone 37% (ziemniak, marchew, cebula, pasternak, seler, czosnek, natka pietruszki, lubczyk), mleko w proszku odtłuszczone, sól, ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny
Masa netto: 95 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł.
Grochowa
Skład: warzywa suszone 32% (ziemniak, marchew, cebula, czosnek), groch płatki (min. 30%), mąka grochowa (min. 25%), sól, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny
Masa netto: 105 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł.
Kapuśniak
Skład: kapusta suszona (min. 40%), warzywa suszone 15% (marchew, cebula, seler), kwas mlekowy (kwas), mąka ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, kminek, pieprz czarny
Masa netto: 60 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł.
Placki ziemniaczane
Skład: ziemniaki suszone (min. 60%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, sól.
Masa netto: 200 g (na około 12 placków)
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł.
Placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami
Skład: ziemniaki suszone (min. 56%), skrobia ziemniaczana, pomidor suszony (min. 8%), cebula suszona, czosnek suszony, sól, papryka ostra, oregano, bazylia
Masa netto: 200 g (na około 12 placków)
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł.
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Mieszanka na placki ziemniaczane ze szpinakiem – składniki: ziemniaki suszone (min. 56%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, szpinak suszony (min. 4%), sól, czosnek suszony
Masa netto: 200 g (na około 12 placków)
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł.
Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami
i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem
Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.