Informacja prasowa
Łódź, 6 marca 2017
Pomysł na pyszne jednogarnkowe danie z cieciorką
Dobrym pomysłem na przygotowanie pysznego obiadu, bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni, jest danie jednogarnkowe. Do jego przyrządzenia, jak sama nazwa wskazuje, wystarczy nam jeden garnek i ulubione składniki. Czas oszczędzimy zatem nie tylko na gotowaniu, ale i zmywaniu. Marka Jasmeen proponuje jednogarnkowe danie z cieciorką, która świetnie smakuje i nadaje potrawom orientalnej nuty.
Danie jednogarnkowe to szybki i niezwykle prosty sposób na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W jednym garnku możemy przyrządzić wiele smacznych potraw z różnych kuchni świata. Składnikiem, który idealnie sprawdza się w jednogarnkowych daniach jest cieciorka. To dzięki niej potrawy zyskują oryginalny smak.
Indyk z cieciorką na czerwonym winie
Składniki:
1 puszka ciecierzycy marki Jasmeen
250 g piersi z indyka
3 pomidory
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki czerwonego wina
4 ziemniaki
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
¾ łyżki ostrej papryki
garść listków świeżego tymianku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem podsmażamy na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajmy pokrojoną w kostkę pierś z indyka, którą doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy do rondla odcedzoną ciecierzycę, obrane i pokrojone ziemniaki oraz szklankę gorącej wody i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę. Całość zalewamy winem i gotujemy kolejne 10 minut, aż większa część wody wyparuje. Gotowe danie podajemy na głębokich talerzach.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl