Informacja prasowa
Warszawa, 24 października 2016
Pomysły na rozgrzewające jesienne śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Kiedy poranki stają się coraz chłodniejsze powinniśmy przywiązywać do niego szczególną wagę. Jesienne śniadanie musi nas solidnie rozgrzać i zapewnić dawkę energii po to, aby dobrze rozpocząć dzień. Pamiętajmy o dodawaniu do pierwszego posiłku składników, które zawierają dużo witamin i składników odżywczych. Doskonale sprawdzą się przyprawy: kurkuma, cynamon i imbir, a także suszone owoce i orzechy.
Śniadanie, które ma za zadanie porządnie nas rozgrzać, powinno zawierać zestaw energetyzujących przypraw, które świetnie smakują i uodparniają nasz organizm. Garść orzechów, czy suszonej żurawiny dodana do ulubionej owsianki, czy ryżu na ciepło spowodują, że dużo łatwiej zaczniemy dzień. Dodanie do naszego śniadania tych składników sprawdzi się doskonale:
Imbir – świeżo starty korzeń imbiru, w śniadaniowej propozycji poprawi nasze krążenie, rozgrzeje wychłodzony organizm, a dodatkowo wzmocni odporność i wspomoże leczenie, jeśli dopadnie nas jesienne przeziębienie.
Cynamon – to rozgrzewająca, przeciwbakteryjna przyprawa, która doskonale rozgrzeje nasz organizm i zdecydowanie podkreśli smak naszego śniadania.
Kurkuma – to naturalny antybiotyk, który zadba o naszą odporność i wspomoże w walce z jesiennym zmęczeniem.
Orzechy włoskie – wysoka zawartość witaminy B6 i B1, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, dzięki zawartości magnezu wspomagają również utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Orzechy pecan – dzięki zawartości witaminy B1, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a wysoka zawartość magnezu zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.
Suszona żurawina – doskonale wspomoże nasze trawienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika, doskonale podkreśli też smak naszych dań, nadając im nuty słodyczy.
Złote owoce (miechunka peruwiańska) – jędrne, pełne miąższu, całe suszone owoce miechunki peruwiańskiej stanowią naturalną dawkę cennych składników odżywczych. Miechunka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, zaliczana jaki jeden z najbardziej wartościowych superfruits. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C korzystnie wpłynie na naszą odporność.
Dyniowy ryż z kurkumą i orzechami
Składniki (porcja dla 4 osób):
• 2 woreczki ryżu
• 1 mała dynia
• 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 100 g orzechów pinii Bakalland
• 70 g Złotych owoców Bakalland
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka startego imbiru
• Sól i pieprz do smaku
Dynię myjemy kroimy na połówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. W tym czasie gotujemy ryż i siekamy orzechy. Gotową dynię studzimy i wydrążamy, następnie blendujemy z dodatkiem kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Dynię dodajemy do ciepłego ryżu i wszystko dokładnie mieszamy, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Puree z dyni możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Miseczka zdrowia
Składniki (porcja dla 4 osób):
• 6 dużych marchewek
• Kawałek startego imbiru
• 1 łyżeczka kurkumy
• 50 g wiórków kokosowych Bakalland
• 100 g suszonej żurawiny Bakalland
• 70 g orzechów Pecan Bakalland
• Oliwa
• Pół szklanki mleczka kokosowego
Marchewki dokładnie myjemy, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Gotowe marchewki blendujemy, dodajemy kurkumę, starty imbir i mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki. Na koniec posypujemy gotową masę wiórkami, posiekanymi orzechami i żurawiną.