Warszawa, 17 grudnia 2021 r.
Pomysły na świąteczne przepisy z produktami dżemowymi Herbapol
Wraz z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia i towarzyszącymi im rozmowami na temat potraw wigilijnych, Herbapol przychodzi z propozycjami świątecznych dań i napojów, przygotowanych na bazie wybranych przetworów marki.
Produkty Herbapol charakteryzują się tradycyjnym pochodzeniem i najwyższą jakością składników, z których powstają. Przywodzą na myśl smaki z dzieciństwa, ponieważ od lat zajmują stałe miejsce w polskich domach i stanowią podstawę wielu naszych ulubionych potraw. To ponadczasowe produkty, które łączą pokolenia. Z jednej strony są znane i lubiane przez nasze babcie i dziadków, z drugiej idealnie odpowiadają na aktualne trendy związane z lokalnością, naturalnością oraz świadomym wyborem.
Dżemy, powidła i konfitury Herbapol szczególnie sprawdzą się w czasie Świąt. Mogą zostać wykorzystane zarówno w daniach wytrawnych, takich jak różnorodne pasztety, jak i w słodkich deserach – jabłeczniku z bezą i kruszonką czy pierniczkach z powidłami. Będą także idealnym uzupełnieniem zimowych ogrzewających herbat i naparów. Załączone przepisy to gwarancja dobrego smaku, dzięki składnikom najwyższej jakości od marki Herbapol. Dzięki nim świąteczne gotowanie przyniesie wiele radości i wypełni dom pobudzającym apetyt zapachem ulubionych potraw.
Miękkie pierniczki w polewie czekoladowej z powidłamiSkładniki na 30 sztuk:
Pierniczki:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 150 g drobnego cukru
• 150 g kwaśnej śmietany
• 100 g masła
• 2 jaja
• 3 pełne łyżki miodu
• 3 łyżki kakao i przyprawy do piernika
• po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia oraz soli
Polewa:
• 100 g mlecznej czekolady
• 2 czubate łyżki Powideł Węgierkowych Herbapol
Dodatkowo:
• kolorowa posypka
Przygotowanie:
1. Masło roztopić z miodem, ostudzić.
2. Mąkę wymieszać z przyprawą, kakao, solą oraz sodą i proszkiem do pieczenia.
3. Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać śmietanę, ostudzone masło, wymieszać.
4. Do masy przesiać mąkę, połączyć.
5. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto lekko się klei do dłoni więc warto co jakiś czas zwilżać je wodą), ułożyć na blaszce w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut.
6. W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wymieszać z powidłami.
7. Pierniczki zanurzać w polewie i udekorować posypką.
Jabłecznik z dżemem, bezą i kruszonką
Składniki na 12 porcji:
Ciasto kruche:
• 450 g mąki pszennej
• 200 g zimnego masła
• 4 żółtka
• 2 łyżki kwaśniej śmietany
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
• 2 słoiki Dżemu Jabłkowego Herbapol
• 1 kg jabłek
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
• 4 białka
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
2. Kawałek ciasta (około 1/4 porcji) włóż do zamrażalnika, a resztę ciasta równo rozłóż na blaszce (wcześniej blaszkę 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką). Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 15 minut.
3. W międzyczasie obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki, a następnie wymieszaj z dżemem i mąką ziemniaczaną.
4. Białko ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsyp proszek budyniowy i delikatnie wymieszaj.
5. Na podpieczony spód wyłóż nadzienie z jabłek, ubitą pianę, a na koniec zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.
6. Piecz 20 minut. Krój po ostudzeniu.
Pasztet z wiśniami
Składniki na 10 porcji
• 1 kg wątróbki drobiowej
• 1 słoik Konfitury wiśniowej Herbapol
• 5 cebul
• 330 ml słodkiej śmietany 30%
• 4 jajka
• 150 g bułki tartej
• 2 łyżki miodu płynnego
• sól, pieprz, majeranek
• olej do smażenia
• mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra
Przygotowanie
1. Wątróbkę umyj i mocz przez ok 1-2 godziny w mleku.
2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu do zezłocenia – nie przypalając.
3. Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimna wodą i usmaż na patelni na oleju, następnie zmiel na gładką masę.
4. Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy.
5. Masę przełóż do keksówki.
6. Piecz w temperaturze 170oC przez 40-45 minut.
Rozgrzewający napar imbirowy
Składniki na 4 porcje
• słoik konfitury Malinowej Herbapol
• Imbir
• Kora cynamonu
• Goździki
• Pomarańcza
Przygotowanie
1. Cztery talarki obranego korzenia imbiru zalej wrzątkiem w dużym dzbanku.
2. Dodaj małą laskę cynamonu, 2-3 goździki oraz skórkę z 1/4 pomarańczy.
3. Odstaw na ok. 20 min.
4. Napar rozcieńcz 1 l wrzątku i dodaj 2 łyżki Konfitury malinowej Herbapol.
***
„Herbapol-Lublin” S.A.
„Herbapol-Lublin” S.A. jest polską firmą branży spożywczej, która w ciągu ponad 70 lat obecności na naszym rynku ugruntowała swoją pozycję lidera. Zajmuje pierwsze miejsce w segmencie syropów owocowych, herbatek owocowych, ziołowych, czerwonych, funkcjonalnych, białych oraz drugie miejsce w kategorii herbat zielonych
i dżemów.
„Herbapol-Lublin” S.A. to przede wszystkim znane na polskim rynku marki Herbapol i Big-Active. Na bogate portfolio firmy składają się produkty należące do kategorii herbat, produktów dżemowych, napojów
oraz syropów. W 2019 roku do portfolio firmy dołączyły produkty z linii BIO.
W 2017 roku firma zadebiutowała także w kanale HoReCa, wprowadzając na rynek dwie linie herbat: Breakfast
i Premium.
W 2019 „Herbapol-Lublin” S.A. otrzymał m.in. Diament Forbesa dla najdynamiczniej rozwijających się firm
w Polsce. W 2021 wybrane produkty po raz kolejny zostały wyróżnione nagrodą Kupców Polskich – Złoty Paragon oraz Hit Handlu.
W 2020 roku firma zaistniała na rynku kosmetycznym wprowadzając markę naturalnych kosmetyków
i suplementów Herbapol Polana.