Rozrywka

Postaw na bakaliowe śniadanie

Postaw na bakaliowe śniadanie
Informacja prasowa Warszawa, 21 czerwca 2018 Moda na zdrowy tryb życia i świadome odżywianie się sprawia, że coraz częściej myślimy o tym, co i w

Informacja prasowa
Warszawa, 21 czerwca 2018

Moda na zdrowy tryb życia i świadome odżywianie się sprawia, że coraz częściej myślimy o tym, co i w jaki sposób jemy. Do łask wracają starannie dobierane do ulubionych potraw produkty oraz celebrowanie posiłków. Dlatego, coraz częściej za jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, zaczynamy uznawać śniadanie. Przez każdego z nas jest ono pojmowane w zupełnie inny sposób, najważniejsze jednak, aby było bogate w niezbędne składniki odżywcze, które zapewniają nam potrzebną energię na intensywny dzień.
O tym jak wielką wagę przykładamy do jedzenia śniadania, mówią zdjęcia publikowane w mediach społecznościowych. Wśród popularnych hasztagów, którymi posługujemy się przy oznaczaniu zdjęć naszych śniadań, królują #breakfast (użyty prawie 70 mln razy) oraz #śniadaniemistrzów, który przez polskich użytkowników wykorzystany został ponad 80 tys. razy. Co pokazujemy na zdjęciach? Najczęściej są to posiłki, które jemy w ciągu tygodnia, zaraz przed wyjściem do pracy lub szkoły. W zależności od szerokości geograficznej, w której wykonane było zdjęcie, na stołach najczęściej królują: owsianki z owocami i orzechami, musli, energetyczne proteinowe koktajle, sałatki. Pojawiają się również zdjęcia śniadań typowo słodkich, w postaci naleśników, pancake’ów lub słodkich bułek. Śniadanie ma zapewnić nam poza niezbędnymi właściwościami odżywczymi również doskonałe samopoczucie. W ostatnich latach w miastach zaczęło powstawać bardzo dużo modnych śniadaniowni, które zlokalizowane są często wokół blokowisk czy przy głównych ulicach. Takie miejsca pozwalają nam również w odpowiedni sposób celebrować ten czas. Menu sprowadza się do dań, które mają przypominać śniadania jedzone w domu.

A co tak naprawdę znajduje się w naszych śniadaniach i posiłkach przygotowywanych w ciągu dnia? Dziś w dużym stopniu stawiamy na jakość oraz na produkty o zbawiennych dla naszego organizmu właściwościach zdrowotnych. Do łask powracają zapomniane lub niewykorzystywane nigdy wcześniej z taką uwagą składniki. Tradycyjne zboża zastępujemy dziś na przykład ziarnami amarantusa, siemienia lnianego lub słonecznika. Hitem staje się chleb wypiekany z niepalonej kaszy gryczanej, który nie tylko jest smaczny, ale zapewnia również wiele cennych składników odżywczych.

A to już wiesz?  Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Nasze domowe śniadania mają być nie tylko zdrowe i pożywne, ale również pięknie wyglądać. Ten domowy czas możemy celebrować w weekendy, kiedy nigdzie się nie spieszymy – to wtedy jest najlepszy moment na przygotowanie śniadań, które na pewno zaskoczą domowników: jaka chmurki posypane chrupiącymi ziarnami, zielony omlet z dodatkiem orzechów pinii, a może gruszkowo – morelowa tapioka? Możliwości jest wiele, wystarczy tylko spróbować! Gwarantujemy, będzie smacznie.

Jajka chmurki w posypce z Chrupiącej sałatki
Składniki:
• 4 jajka
• Garść startego sera
• Sól i pieprz do smaku
• 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
• 4 kawałki chleba
• 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
• Świeży szczypiorek

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, następnie białka delikatnie oddzielamy od żółtek, tak aby żółtka się nie rozpłynęły. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich starty żółty ser. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z ubitych białek formujemy gniazda, na środku każdego robimy wgłębienie do którego wkładamy żółtka. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 3 minuty. Jajka podajemy na podpieczonych tostach z dodatkiem fasolki. Całość posypujemy Chrupiącą sałatką.

Omlet ze szpinakiem i orzechami pinii
Składniki:
• 100 g świeżego szpinaku
• 4 duże jajka
• 2 łyżki masła
• 1 ząbek czosnku
• 7 łyżek mleka
• 75 g Orzechów Pinii Bakalland
• 50 g sera np. mozzarelli
• Sól i pieprz do smaku

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy starty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu energicznie roztrzepujemy jajka, dodajemy szpinak z patelni i starty ser, mieszamy. Następnie na patelni podgrzewamy masło i masę na omlet rozprowadzamy po całej powierzchni i podgrzewamy przez ok. 5 minut aż masa dobrze się zetnie. Gotowy omlet posypujemy szpinakiem i orzeszkami pinii.

Tapioka gruszkowo – morelowa
Składniki:
• 2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
• 1 łyżeczka aromatu wanilinowego Delecta
• 70 g tapioki
• 2 duże gruszki
• 350 ml mleka
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki płynnego miodu
• 100 g Moreli całe owoce Bakalland
• 1 szklanka soku z pomarańczy
• 2 szklanki wody
• szczypta cynamonu

A to już wiesz?  Zupa z pokrzywy z grzankami

Tapiokę moczymy w 1,5 szklanki wody przez ok. 1 godzinę. Morele w tym samym czasie moczymy w soku z pomarańczy. Po namoczeniu odsączamy wodę z tapioki i odsączoną przekładamy do rondla. Dodajemy mleko, aromat wanilinowy i 1,5 łyżki masła. Całość gotujemy. Następnie dodajemy miód i gotujemy jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy gruszki i kroimy w ósemki, wyciągamy gniazda nasienne. Morele odsączamy i kroimy w paski, razem z gruszkami umieszczamy w drugim rondelku. Całość zalewamy szklaną wody i soku z pomarańczy. Dodajemy korę cynamonu i gotujemy na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Gotową tapiokę przekładamy do salaterek, na wierzch układamy owoce i polewamy sokiem, do całości dodajemy pół łyżeczki masła. Przed podaniem całość delikatnie posypujemy cukrem cynamonowym.

Domowe pancakes z orzechami
Składniki:
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2 jajka
• 1,5 szklanki mleka
• 4 łyżki roztopionego masła
• 2 łyżki cukru
• Szczypta soli
• 100 g Orzechów laskowych Bakalland
• 1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta
• 1 opakowanie posypki Decorada
• 2 kiwi

Jajka roztrzepujemy i łączymy z mlekiem oraz z masłem. Suche składniki mieszamy w osobnej misce. Do suchych składników dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie na suchą patelnie za pomocą chochelki nalewamy porcje masy i smażymy z obu stron. Gotowe pancakes dekorujemy orzechami laskowymi, polewą czekoladową i posypką i kiwi.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy