Choć lubimy kulinarne eksperymenty i coraz chętniej otwieramy się na nowe, mniej lub bardziej egzotyczne smaki, równie chętnie odkopujemy także stare przepisy naszych babć. Przepisy retro przeżywają ostatnio prawdziwy renesans, a tradycyjna, polska kuchnia przestaje kojarzyć się już tylko z nieskomplikowanymi, peerelowskimi potrawami. Sprawdźcie jak retro przepisom nadać nowoczesny charakter!
Odrobina kreatywności i sprawny sprzęt kuchenny pozwolą w stare, ukryte w przepiśnikach naszych babć przepisy tchnąć nowe życie, czego najlepszym przykładem jest przygotowana we współpracy z autorką bloga Strawberries From Poland – Anią Włodarczyk – kolekcja przepisów na urządzenie Thermomix® „Kuchnia retro”, dostępna na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.
Podróż do źródeł smaku
Przenikające się wzajemnie wpływy z Galicji, Kresów i tradycji żydowskiej zadecydowały o wyjątkowości polskiej, przedwojennej kuchni. Dzięki wielokulturowości menu naszych przodków było niezwykle ciekawe. Nie dziwi więc fakt, że stało się obiektem zainteresowania Ani Włodarczyk, autorki bloga kulinarnego Strawberries From Poland, na łamach którego Ania systematycznie odkrywa sekrety kuchni vintage. – Od zawsze intrygowała mnie kuchnia naszych prababć i babć, które doceniałam za niezwykłą pomysłowość, z jaką z nieciekawych z pozoru produktów, potrafiły wyczarować prawdziwie przepyszną potrawę czy deser. Godziny spędzone na wertowaniu nadszarpniętych przez ząb czasu przepiśników zmotywowały mnie do napisania mojej najnowszej książki „Kuchnia Retro”, w której znaleźć można ciekawe potrawy inspirowane kuchnią vintage, ale w nowoczesnym wydaniu – mówi Ania Włodarczyk.
Przedwojenna kuchnia na wyciągnięcie ręki
Wprowadzenie do naszego codziennego menu elementów retro kuchni może być jeszcze łatwiejsze. Ania Włodarczyk opracowała dziesięć, niepowtarzalnych przepisów vintage, które w prosty sposób przygotujemy w urządzeniu Thermomix®. Wśród kulinarnych inspiracji znajdziemy potrawy rodem z kuchni żydowskiej, takie jak forszmak klasyczny, którego nazwa wywodzi się z języka jidysz i oznacza przystawkę. Danie oryginalnie serwowane było jako sałatka śledziowa, z czasem jednak ewoluowało do formy zapiekanki, której podstawą stały się ziemniaki, cebula i wspomniane już śledzie. Dzięki kolekcji „Retro kuchnia” przyrządzimy także słodkości ze wschodnim rodowodem. Na szczególną uwagę zasługuje zefir truskawkowy – to wyjątkowo prezentujący się deser ze słodką śmietaną oraz bezami. Pozostając w temacie, nie sposób nie wspomnieć o leguminie z tapioki, czyli odświeżonej wersji specjału, który niegdyś gościł na stołach wigilijnych.
Dzięki przepisom z niezwykłej kolekcji Cookidoo® teraz możemy odtworzyć u siebie niepowtarzalne smaki dawnych lat.
LEGUMINA Z TAPIOKI
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
• 70 g tapioki, drobnej
• woda (ilość do namoczenia tapioki)
• 340 – 360 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki
• 460 g mleka 3,2%
• 20 g cukru
• 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej tapiokę, dodać wodę, odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie tapiokę odcedzić przez koszyczek, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć mango, zmiksować 10-15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
3 Do naczynia miksującego włożyć namoczoną tapiokę, dodać mleko i cukier, wymieszać 10s/obr. 3, następnie podgrzewać 15 min/ 90C/ obr.3. Deser przełożyć do pucharków, udekorować musem z mango i wiórkami kokosowymi.
4 Leguminę z tapioki podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1 Tapiokę odstawić do namoczenia w wodzie na 30 min. Po tym czasie tapiokę odcedzić przez koszyczek, odstawić.
2 Mango zblenować. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3 Namoczoną tapiokę wymieszać w garnku z mlekiem i cukierem, następnie podgrzewać ok. 15 min. Deser przełożyć do pucharków, udekorować musem z mango i wiórkami kokosowymi.
4 Leguminę z tapioki podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną.