Przepisy

Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami
Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami Zrobienie pysznego tortu w bezglutenowej wersji to naprawdę nic trudnego. Wystarczą dobre chęci,

Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

Zrobienie pysznego tortu w bezglutenowej wersji to naprawdę nic trudnego. Wystarczą dobre chęci, odpowiednie składniki i odrobina czasu. Kluczem do sukcesu jest jednak przede wszystkim sprawdzony i prosty przepis. Właśnie taki jak prezentowany poniżej. Dzięki niemu nie trzeba wykazywać się szczególnym talentem kulinarnym i niesamowita fantazją, wystarczy podążać za wskazówkami w przepisie, a efekt końcowy z pewnością mile zaskoczy i zachwyci słodkolubne łasuchy i miłośników pysznych łakoci, bez względu na to czy muszą być na bezglutenowej diecie czy nie. Do dzieła!

Potrzebne składniki:

Biszkopt

· 5 jajek

· 150 g cukru

· 4 łyżki oleju

· 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly

· 15 g mąki ziemniaczanej

· 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Bita śmietana

· 600 ml śmietany kremówki

· 150 g cukru

Dowolne owoce

Przygotowanie:

Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.

Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.

Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.

Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!

A to już wiesz?  Hiszpańskia oliwka w polskiej kuchni

3pauly.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy