Żywność

Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi

Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi
Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi – idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę. Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi

Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi – idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę.

Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową komkpozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.

Składniki:
 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
 garść suszonych śliwek
 garść owoców suszonej żurawiny
 1 duża cebula czerwona lub biała
 kilka włoskich orzechów
 świeżo mielony pieprz
 2 małe ziarenka ziela angielskiego
 2 małe goździki
 1 istek laurowy
 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita

Przygotowanie
 Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
 Cebulę cieniutko pokroić
 Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki
 Posiekać orzechy
 Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
 Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
 Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny
Porada:
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl

A to już wiesz?  Kuchnia wielkanocna

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy