Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to dobra alternatywa tradycyjnej potrawy zarówno dla wegetarian, jak również dla każdego, kto jest zdecydowany na kulinarne wyzwania. Aromatyczne gołąbki ukryte pod pierzynką beszamelu po rozkrojeniu intensywnie pachną wspaniałą mieszanką suszonych pomidorów i tuńczyka. Farsz jest wilgotny, lekki, a jego związanie z liśćmi kapusty włoskiej okazuje się strzałem w dziesiątkę. Danie polecane dla wszystkich, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni lub szukają nowych inspiracji dla tradycyjnych potraw.
Oto przepis na zaskakujące i bardzo smaczne Gołąbki w śródziemnomorskim stylu Callipo:
Składniki dla 4 osób:
**2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g,
**6 liści kapusty włoskiej,
**180 g ryżu,
**6 suszonych pomidorów Ponti,
**200 ml sosu beszamelowego,
**sól oraz pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami.
Farsz doprawić solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i otaczać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym.
Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni.
Gotowe! Smacznego!
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na facebook.com/kuchnia.wloska