Królik w occie balsamicznym ? wyśmienite danie nie tylko na święta!
Nowy przepis na danie mięsne z królika.
Królik kojarzy nam się często z potrawą raczej świąteczną, a że nie idą święta, zbliża się idealny moment na ustalenie tego przepisu. Jeśli jednak menu świąteczne istnieje szybko gotowe a lista dań ostatecznie zamknięta, serdecznie polecam wypróbować przepis po świętach. Oddanie nie jest poważne do osiągnięcia, za to smakiem oraz wyglądem zachwyci niejednego smakosza.
Specjały z królika uznawane są nie tylko za jakieś z najlepszych, ale i najlepszych potraw mięsnych. Królik jest niezwykłe wartości odżywcze, jakby nie zawiera tłuszczu, a do obecnego istnieje lekkostrawny i zwyczajnie pyszny. W kuchni polskiej królik łączy się z wielkanocnym obiadem, warto jednak sięgać po niego częściej niż raz w roku oraz zacząć w chwila innym entourage’u niż sos śmietanowy na przykład w occie balsamicznym. Ocet balsamiczny czerpie z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się czyste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki. Na jedzenie dla 4 osób niezbędne będzie:
? 1,2 kg królika (poporcjowanego)
? 200 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
? 20 g masła
? 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
? ząbek czosnku
? garść posiekanej natki pietruszki
? 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
? sól oraz pieprzem do gustu
Przygotowanie:
Umyj mięso i załóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i gotuj mięso na drobnym ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą. Duś mięso na samodzielnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki z okresu do czasu oraz dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, i skoro jesteś ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu.
Smacznego!
Więcej inspirujących przepisów prosto znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na facebook.com/kuchnia.wloska