Bielsko-Biała, dn. 4 grudnia 2014 r.
Kruche ciasteczka na święta!
Na święta najczęściej przygotowujemy okazałe tradycyjne ciasta ? pierniki, makowce i serniki, które stanowią nieodłączny element wigilijnego stołu. Jeśli brak ci umiejętności lub czasu, a chcesz aktywnie włączyć się w kulinarne przygotowania, upiecz doskonałe kruche ciasteczka!
Fantazyjnie udekorowane ciastka kruche mogą stać się nietuzinkową ozdobą świątecznej choinki, albo własnoręcznie wykonanym słodkim prezentem dla najbliższych. To jedne z najprostszych domowych wypieków, od których warto zacząć kulinarną przygodę. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone składniki i dobry przepis, by zapewnić sobie kulinarny sukces. Warto podjąć wyzwanie!
Tajemnicą ciasta kruchego jest mocno schłodzony tłuszcz dobrej jakości i odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Mąki musi być dwa razy więcej niż tłuszczu. Zatem, odważając na przykład 300 gramów mąki, przygotuj 150 gramów tłuszczu. W cieście kruchym doskonale sprawdza się pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna, taka jak Palma, ponieważ właśnie dzięki niej ciasto zyskuje kruchość i lekkość.
Składniki na ciasteczka należy posiekać nożem i szybko zagnieść, aby ciepło dłoni nie rozgrzało i nie roztopiło margaryny. Ciasto wyrabiane zbyt długo będzie twarde. Gotowe należy włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Potem trzeba już tylko rozwałkować ciasto, foremką lub szklanką wykroić dowolne kształty i? upiec ciasteczka na złoty kolor. Prawda, że to bardzo proste?
Kruche ciasteczka
Składniki:
15 dag margaryny Palma
30 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki śmietany
1 żółtko
ozdoby spożywcze np. lukier, owoce kandyzowane, dżem do przekładania, czekolada, cukier puder
dodatkowo: foremki do wykrawania ciastek
Przygotowanie:
Mąkę posiekaj ze schłodzoną margaryną, dodaj cukier, sól, śmietanę, żółtko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki (nie do zamrażalnika) na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wytnij kształty. Ciastka ułóż na blaszce. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut. Po wystygnięciu ciasteczka udekoruj według upodobania.
***
Palma Z.T. ?Bielmar? to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Doskonale sprawdza się jako podstawa mas, kremów i polew. Obowiązkowy składnik świątecznych ciast i ciasteczek. Produkt dostępny w sugerowanej cenie det. ok. 2 zł/szt.