Przepisy

Przepis na placki ziemniaczane nadziewane mozarellą

Przepis na placki ziemniaczane nadziewane mozarellą
15 stycznia 2014 r. Placki ziemniaczane z włoskim akcentem Połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych z mozarellą i pietruszkowo-bazyliowym pesto to idealna propozycja dla tych, którzy kochają

15 stycznia 2014 r.

Placki ziemniaczane z włoskim akcentem

Połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych z mozarellą i pietruszkowo-bazyliowym pesto to idealna propozycja dla tych, którzy kochają kuchnię polską i włoską.

Aby cieszyć się smakiem tego dania, wystarczy sięgnąć po placki ziemniaczane z serii Dania Babci Zosi firmy Sys. Są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wypełnione delikatną mozarellą, w asyście aromatycznego pesto pachnącego bazylią i pietruszką oraz delikatnej, kruczej sałatki będą smakowały doskonale.

Placki ziemniaczane nadziewane mozarellą

na 6 placków
danie wegetariańskie, bezglutenowe
czas przygotowania: ok.30 minut

Placki
1 opakowanie Placków ziemniaczanych klasycznych z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
1 jajko (opcjonalnie)
1 opakowanie sera mozzarella
olej do smażenia, np. rzepakowy

Sos pesto
garść natki pietruszki
garść świeżych liści bazylii
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
ok 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju, np. rzepakowego, lnianego)

Dodatkowo
Mieszanka ulubionych sałat ? ok. 200 g
3-4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju, np. rzepakowego, lnianego)
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz

Ciasto na placki ziemniaczane przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos pesto. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do blendera i miksujemy kilka minut na jednolitą masę. Sos przekładamy do miseczki lub słoika. Możemy go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sałatę myjemy. Mieszamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy sól i pieprz. Mozzarellę kroimy na 6 plasterków. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto formujemy na patelni na 6 placków, na każdy nakładamy po plasterku sera i przykrywamy resztą ciasta. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Trzeba pamiętać że te placki są grubsze niż klasyczne, więc będą się smażyć trochę dłużej. Placki podajemy gorące z sosem pesto i z doprawioną sałatą.

A to już wiesz?  Przychodzi weganin na kolację

Dossier produktów:

Placki ziemniaczane klasyczne:
Składniki: ziemniaki suszone (min. 60%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, sól
Masa netto: 200 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wielu certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.
http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy