05 marca 2015 r.
Pulpety ryżowe według Babci Zosi ? sposób babci na niejadka
Dzieci to bardzo wymagający i wybredni smakosze. Jak zatem przemycić do ich diety to, co jest najważniejsze dla ich zdrowia? Pulpety przygotowane na bazie pysznego ryżu z groszkiem i marchewką z serii Dania Babci Zosi, będą idealnym rozwiązaniem.
Czy istnieją dzieci, które lubią wszystko co im się poda na obiad? Nawet jeśli tak, to jest ich niewiele. Ile razy podczas posiłku słychać słowa rodzica zachęcającego do jedzenia ?jeszcze jedną łyżeczkę?, albo ?za babcię, za dziadka, za tatusia?. Bardzo dobrym rozwiązaniem na niejadka są pulpety ryżowe. Wystarczy mieć pod ręką ryż z groszkiem i marchewką z serii Dania Babci Zosi, aby zaskoczyć czymś nowym i smacznym swojego malucha. Potrawę przyrządzimy zaledwie w 30 minut, co w szczególności będzie idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych mam.
Przepis na PULPETY RYŻOWE
4 porcje
czas przygotowania: 30 ? 40 minutPULPETY
1 torebka (125 g) Ryżu z groszkiem
i marchewką z serii Dania Babci Zosi
1 jajko
5-6 łyżek mąki ryżowej lub ziemniaczanej
szczypta soliSURÓWKA
2 marchewki
garść drobnych bezpestkowych winogron
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (można użyć oleju lnianego)DODATKOWO
? łyżki masła
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub bazylii
PRZYGOTOWANIE
1 torebkę ryżu z groszkiem i marchewką z serii Dania Babci Zosi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odstawiamy do wystygnięcia.Gdy ryż się gotuje, możemy zająć się surówkę. Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, ścieramy na tarce z małymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, cukier, olej i dokładnie wszystko mieszamy. Myjemy winogrona, kroimy na pół i dodajemy do marchewki.
Kiedy ryż już przestygnie, możemy zacząć robić pulpety. Wstawiamy na ogień garnek wypełniony ok. 1,5 litra wody. Do ryżu dodajemy roztrzepane jajko, 3-4 łyżki mąki, szczyptę soli i dokładnie wszystko mieszamy. Jeżeli masa się nie klei, możemy dodać jeszcze trochę mąki. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w pozostałej mące i wrzucamy do wrzącej wody. Pulpety gotujemy na małym ogniu przez ok. 4-6 minut.
Pulpety najlepiej smakują, gdy podamy je polane roztopionym masłem, posypane zieleniną, z dodatkiem surówki z marchewki.
Dossier produktu:
Ryżu z groszkiem i marchewką z serii Dania Babci Zosi:
Składniki: ryż (min. 80%), groszek zielony suszony (min. 6%), marchew suszona (min. 3%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa netto: 250g
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł
Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.
http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys