18 listopada 2014
Ryż w mleku kokosowym z pieczoną dynią
Jesień w kuchni kojarzy się z wyrazistymi, rozgrzewającymi przyprawami
i sezonowymi warzywami. Szukając pomysłu na posiłek, warto sięgnąć po zdrową, a także niskokaloryczną dynię.
Z dyni można przygotować aromatyczną zupę, placki, ciasta, muffinki, a także wykorzystać jako dodatek do mięsa, sosów, ryżu czy makaronu. Ciekawą propozycją będzie pieczona dynia
w orientalnym stylu serwowana z ryżem ugotowanym w mleku kokosowym. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na obiad, idealny na chłodne dni. Smak potrawy warto wzbogacić poprzez użycie ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Zawarte w nim suszone warzywa dopełnią całości potrawy i wzbogacą walory odżywcze, a danie pozostanie lekkie i zdrowe.
RYŻ W MLEKU KOKOSOWYM Z PIECZONA DYNIĄ
4 porcje
Danie wegańskie, bezglutenowe
Czas przygotowania ? ok.1 godzina
DYNIA
1 kg dyni, waga liczona ze skórą
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
duża szczypta soli
RYŻ
1 opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
1 puszka mleka kokosowego
2-3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu (kminu włoskiego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
5 liści curry
szczypta soli
DODATKOWO
garść liści świeżej kolendry
posiekane świeże chili
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Umytą i obraną dynię kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy olej, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Całość mieszamy tak, by przyprawy pokryły wszystkie kawałki dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.
Ryż warto zacząć przygotowywać, gdy dynia będzie na wpół upieczona. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy 2 minuty, dodajemy czosnek i przyprawy i smażymy jeszcze minutę. Jeżeli nie mamy dostępu do przypraw wymienionych w przepisie możemy użyć sprawdzonej mieszanki curry. Dodajemy całe opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką, smażymy jeszcze ok. 2 minut tak, by cały ryż pokrył się tłuszczem i przyprawami. Dodajemy mleko koksowe i mieszamy. Do puszki po mleku nalewamy do pełna wodę i wlewamy ją do ryżu. Ryż gotujemy na małym ogniu, co kilka minut mieszając, gdyż w gęstym sosie może się łatwo przypalić. Jeżeli sos za szybko odparuje można dolać jeszcze trochę wody.
Gorący ryż podajemy z dynią prosto z pieca, całość posypujemy posiekana kolendrą i chili.
Dossier produktów:
Ryż z pomidorami i papryką:
Składniki: ryż (min. 70%), soczewica czerwona, pomidor suszony (min. 4%), papryka suszona (min. 2%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł
Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wielu certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.
http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys