Rozrywka

Przepis na sałatkę z uszkami z pieczarkami

Przepis na sałatkę z uszkami z pieczarkami
Przepis na sałatkę z uszkami z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i talarkami z oliwek Sałatka z uszkami to świetny pomysł na lunch lub przekąskę.

Przepis na sałatkę z uszkami z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i talarkami z oliwek

Sałatka z uszkami to świetny pomysł na lunch lub przekąskę. Jest lekka, wyśmienicie smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na talerzu. To właśnie dlatego można ją z powodzeniem serwować nie tylko na co dzień, ale także podczas spotkań towarzyskich lub innych domowych przyjęć. Dodatkowo jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jej oryginalny smak i ciekawe połączenie składników z pewnością podbije podniebienia gości.
Poniższy przepis na sałatkę to oryginalny pomysł na lekkie i pyszne danie. Do jej przygotowania oprócz uszek potrzebujemy pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, oliwki, oliwę z oliwek, musztardę, ocet winny i przyprawy. Uszka możemy zrobić samodzielnie, jednak to oczywiście znacznie wydłuży czas przygotowania potrawy. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych uszek, które dostępne są na rynku. Wybierając gotowy produkt warto jednak postawić na ten sprawdzony i godny zaufania, tylko wtedy możemy być pewni, że efekt końcowy naszego dania będzie prawdziwie zadowalający. W przepisie wykorzystano uszka z pieczarkami Jawo, ze względu na prosty, domowy skład, brak konserwantów i chemicznych dodatków oraz mnóstwo delikatnego pieczarkowego nadzienia, które gwarantuje wyjątkowy smak sałatki. Na dole w przepisie przedstawiona jest wskazówka z modyfikacją kulinarną dla osób chcących uzyskać sałatkę w wersji „do syta”.

Porcja na 2-3 os.
Składniki:
• Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.
• Oliwki – 20 szt.
• Świeży szpinak – 1/2 opakowania
• Pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
Sos:
• Oliwa z oliwek 150ml
• Musztarda 2 łyżki
• Ocet winny 50 ml
• Czosnek 2 ząbki
• Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie umyj liście szpinaku, pokrój pomidorki na połówki, a oliwki w talarki. Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku, następnie na szpinak wyłóż ugotowane uszka, pomidorki i oliwki. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim ułożoną na talerzu sałatkę.
Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie, sałatkę można serwować z sosem śmietanowo-ziołowym, oprószoną tartym serem żółtym.

A to już wiesz?  Cukier. Największy wróg jelit.

Smacznego!
jawo.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy