Słone ciasteczka z oliwkami
Składniki: 10-12 czarnych hiszpańskich oliwek,
400 g mąki, 100 ml hiszpańskiej oliwy,
100 ml mleka, oliwa z oliwek, szczypta soli,
płaska łyżeczka drożdży, łyżeczka oregano,
2 łyżki stołowe startego na tarce sera manchego
(można zastąpić innym serem dojrzewającym z mleka owczego, o słonawym smaku).
Przygotowanie: W misce zmieszaj mąkę i drożdże, dodaj sól, oliwę i mleko. Całość dobrze wymieszaj, następnie ugniataj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Nie należy ugniatać zbyt długo, bo ciasto stanie się bardzo ciągliwe i trudno będzie je rozdzielać. Zawiń w folię
i odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dodaj posiekane w kosteczkę oliwki, oregano i ser manchego. Całość delikatnie zagnieć. Przed rozwałkowaniem ciasta posyp powierzchnię blatu i wałka mąką. Wytnij ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° aż ciasteczka się zarumienią.