Informacja prasowa
Warszawa, 26 marca 2015
Wielkanoc w bakaliowych smakach – PRZEPISY
Wianek migdałowy z rodzynkami
Składniki:
Ciasto:
? 40 dag mąki
? 1/2 szklanki cukru
? 125 g masła
? 3 dag drożdży
? 1/2 szklanki mleka
? Skórka otarta z 1 cytryny
? szczypta kurkumy
? sól dla smaku
Masa:
? 10 dag masy marcepanowej
? 20 dag posiekanych migdałów Bakalland
? 10 dag rodzynek sułtańskich Bakalland
? 10 dag suszonej żurawiny Bakalland
? 10 dag brązowego cukru
? 5 łyżek musu morelowego (20 g suszonych moreli Bakalland)
Przygotowanie:
1. Drożdże wkruszamy do mleka, posypujemy łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Żółtka ucieramy z cukrem i skórką cytrynową. Mąkę przesiewamy z kurkumą i solą. Dodajemy drożdże, masę żółtkową oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
3. Przygotowujemy mus morelowy: suszone morele zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką masę i studzimy.
4. Masę marcepanową miksujemy z musem morelowym i cukrem, dodajemy migdały, rodzynki i żurawinę.
5. Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Smarujemy masą migdałową. Zwijamy w roladę, a następnie nacinamy dość głęboko w odstępach 2-centymetrowych. Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wianek, wywijamy nacięcia ku górze.
6. Pieczemy godzinę w temp. 160 stopni C. Po wystudzeniu ciasta polewamy lukrem.
Dla smaku: Do masy migdałowej dodajemy można 2 łyżki likieru amaretto.