Informacja prasowa
Warszawa, 26 marca 2015
Wielkanoc w bakaliowych smakach – PRZEPISY
Wielkanocny pasztet z żurawiną
Składniki:
? 1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
? 500 g wątróbki wieprzowej
? 4 nieduże marchewki
? 3 pietruszki
? 3 łodygi selera naciowego
? 3 jajka
? 2 łyżki smalcu lub oliwy z oliwek
? 150 g żurawiny suszonej Bakalland
? 5 ziaren ziela angielskiego
? 4 ziarna jałowca
? 2 liście laurowe
? przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, czosnek
Przygotowanie:
1. Umyte mięso i wątróbkę kroimy na kawałki i gotujemy z warzywami oraz liśćmi laurowymi, jałowcem i zielem angielskim. Odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej przez noc w lodówce).
2. Ugotowane mięso i warzywa mielimy dwukrotnie w maszynce.
3. Dodajemy tłuszcz, żółtka i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Powstałą masę mieszamy z żurawiną Bakalland, a następnie bardzo delikatnie z pianą z białek.
5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około godzinę.
6. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.