Informacja prasowa
Warszawa, 9 marca 2017
Kolumbijskie smaki w Twojej kuchni – przepisy na dania z kolumbijską nutą
Kolumbijska kuchnia jest różnorodna, pełna smaków i aromatów, przede wszystkim dlatego, że powstała w wyniku przenikania się różnych kultur: tradycyjnej kuchni prekolumbijskiej z kuchnią hiszpańską i afrykańską. Tę mieszankę smaków stworzyli napływający do Ameryki Południowej osadnicy z różnych stron świata. Różnorodność kolumbijskiej kuchni spowodowana jest również warunkami geograficznymi. Inne potrawy królują w okolicach Pacyfiku, inne w górskich rejonach Andów, jednak zawsze łączy je niepowtarzalny smak, który możesz odtworzyć w swojej kuchni.
W kolumbijskiej kuchni królują potrawy przygotowywane na bazie owoców, pikantnych sals, pszennych pierogów czy kukurydzianych placków, które modyfikowane są w zależności od regionu, z którego pochodzą. Elementem wspólnym jest niepowtarzalny kolor i aromat dań, które królują na talerzach. Kolumbijską kuchnię możemy podzielić na kilka regionów: kuchnia Karaibów i Pacyfiku, w której ze względu na bliskość oceanu królują świeże ryby i owoce morza połączone z owocami i mleczkiem kokosowym. W kuchni Amazonii, spotkamy bardzo egzotyczne smaki, takie jak amazońskie ryby czy indiańska mąka z juki, którą nazywa się maniokiem. Mieszkańcy Amazonii, wykorzystują ją praktycznie do wszystkich dań, a ich ulubioną potrawą są wypiekane z niej chlebki. W kuchni Andów, gdzie mieszają się lokalne smaki z tradycyjną kuchnią hiszpańską, a mieszkańcy tego regionu najczęściej zajmują się pasterstwem, popularnymi daniami są potrawy z wykorzystaniem czerwonej fasoli, które pasterzom dodają siły i energii. Najbardziej różnorodna mieszanka smaków i aromatów, króluje w Bogocie. Tam w zależności od dzielnicy, w której się znajdujemy, popularne są zupełnie inne dania i smaki. Wśród nich, tradycyjne kolumbijskie śniadanie – arepa, czy empandsa, wykorzystywane jako przekąska w ciągu dnia.
Arepa – kolumbijskie śniadanie
Podstawą kolumbijskiego śniadania jest arepa, czyli placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Arepę można jeść na wiele sposobów. Doskonale smakuje na ciepło lub zimno z dodatkiem masła i oprószona solą, a także z dodatkiem aromatycznej salsy ze Złotymi owocami.
Składniki na chlebki:
• 200 g mąki kukurydzianej
• 100 ml wody
• pół łyżeczki soli
Składniki na salsę:
• Puszka krojonych pomidorów
• Świeża kolendra
• 1 limonka
• 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała cebula
• 1 papryczka chilli
• Sól i pieprz do smaku
Składniki na chlebki mieszamy z sobą, tak aby powstała jednolita masa. Masa powinna być na tyle gęsta, aby uformować z niej kulki, a następnie zrobić z nich płaskie placuszki. Gotowe placuszki smażymy z dwóch stron aż się przyrumienią. Po usmażeniu placuszki możemy włożyć na ok. 5 minut do rozgrzanego piekarnika, dzięki temu nabiorą odpowiedniej chrupkości. Na patelni podsmażamy pomidory, czosnek i cebulę. Do składników dodajemy Złote owoce i przyprawy, patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy odrobinę posiekanej kolendry oraz sok z limonki. Placuszki najlepiej smakują podane na ciepło i maczane w salsie.
Empandas – kolumbijska królowa przekąsek
To południowoamerykańska królowa szybkich przekąsek. W zależności od regionu przyrządzana jest na różne sposoby, a ciasto wyrabia się z mąki kukurydzianej. Empanada podawana jest zawsze z tradycyjnym kolumbijskim sosem aji – przygotowanym na bazie pomidorów, cebuli, kolendry, awokado i ostrej papryczki.
Składniki:
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 400 g mielonego mięsa wołowego
• 1 czerwona cebula
• 2 opakowania ciasta francuskiego
• 1 ostra papryczka chilli
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 jajko
Do naczynia przekładamy odcedzoną fasolę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym. Dodajemy fasolę i podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowe składniki przekładamy do naczynia. Na patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy (z odrobiną wody lub bulionu), złote owoce oraz przyprawy. Gotujemy przez ok. 10 minut aż sos będzie odpowiednio gęsty. Sos dodajemy do farszu i wszystko dokładnie mieszamy.
W cieście francuskim wycinamy kółka o średnicy ok 8 cm. Następnie za pomocą łyżki nakładamy farsz, przykrywamy wszystko drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierożki smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Gotowe podajemy z pomidorową salsą lub posypujemy mieloną, wędzoną papryką.