Przepisy z trzema gwiazdkami Michelin
prosto z urodzin Cook Story by Samsung
Cook Story by Samsung to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Zabiera gości w podróże pełne smaków oraz aromatów z różnych stron świata. Pozwala łączyć najlepszą kuchnię z nowoczesnymi technologiami, które dziś stają się jej nieodłączną częścią. Wyjątkowe miejsce to także wyjątkowi goście. Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący prestiżowego Samsung Club des Chefs. Ten wybitny francuski szef kuchni, na co dzień kultywuje dziedzictwo swojej słynnej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenione aż 3 gwiazdkami Michelin.
Historia restauracji to historia rodziny, w której pasję do gotowania i niespotykany talent kulinarny przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Wszystko zaczęło się w latach 30. XX wieku, kiedy to Jean Baptiste z żoną Marie otworzyli małą restaurację, której menu oparte było na lokalnych produktach i winach. Przyjazna atmosfera, przytulny wystrój w krótkim czasie zapewniły lokalowi rzeszę wiernych klientów. Przedstawiciele kolejnego pokolenia rodziny Troisgros – Jean oraz Pierre, w wieku 15 lat rozpoczęli pracę w kuchni, serwując tradycyjne, francuskie dania. W 1955 roku La Maison Troisgros zdobyło pierwszą gwiazdkę Michelin. Kolejne dwie, w 1965 i 1968 roku, potwierdziły wyjątkowość miejsca i motywowały braci do jeszcze śmielszych kulinarnych eksperymentów. I tak właśnie powstał przepis na łososia w sosie szczawiowym – idealnie lekkie danie, innowacyjne w swojej prostocie. Coś, co dziś nadal zachwyca smakiem, ale nie zaskakuje formą, w latach 70. było prawdziwą rewolucją. W świecie pieczonych i smażonych mięs, zawiesistych sosów i ciężkich potraw, lekki, surowy w środku łosoś, był eksperymentem, który mógł zakończyć się spektakularną porażką. Stało się jednak odwrotnie, a fala nouvelle cuisine przyniosła restauracji nie tylko nowych gości, ale i kolejne wyróżnienia.
Dorastanie w domu wypełnionym smakami, zapachami i miłością do gotowania, w naturalny sposób poprowadziło przedstawiciela kolejnego pokolenia rodziny Troisgros do zostania szefem kuchni
i przejęcia rodzinnej restauracji. Początkowo młody Michel wraz z żona Marie-Pierre chcieli podróżować i odkrywać świat. Okoliczności sprawiły jednak, że zostali postawieni przed ogromnym wyzwaniem – musieli przejąć prowadzenie słynnej La Maison Troisgros. Kontynuować wieloletnią tradycję, czy wybrać własne ścieżki – to dylemat, z którym musieli się zmierzyć. Jak się wkrótce okazało pozostanie w rodzinnej restauracji nie oznaczało rezygnacji z własnego stylu. Choć ciężar nagród mógł oznaczać presję i konieczność dotrzymania kroku przodkom, Michel Troisgros postawił na swoje przepisy…i usunął słynnego łososia z karty dań. Potrawa wróciła w wielkim stylu dopiero kilkanaście lat później, kiedy to Chef Troisgros chciał pokazać swoim synom, skąd się wywodzi i jakie smaki go wychowały. Mimo upływu lat, smak łososia w sosie szczawiowym jest nadal spektakularny, a kolejne pokolenie kucharzy Troisgros, choć mierzy się z coraz wyższymi oczekiwaniami, z pewnością nas jeszcze zaskoczy.
Poniżej zdradzamy przepisy na wyjątkowe dania, które rodzinie Troisgros przyniosły trzy gwiazdki Michelin, rozgłos i zasłużoną sławę:
ESKALOPKI Z ŁOSOSIA ZE SZCZAWIEM
(przepis pochodzący z 1962 roku)
Składniki dla 6 osób:
600 g świeżego szkockiego łososia
300 ml tłustej śmietanki
120 ml wermutu Noilly Prat
300 ml wina Sancerre
300 ml wywaru rybnego
Garść świeżego szczawiu
2 szalotki
½ cytryny
Sól, biały pieprz
• Wybierz łososia w całości. Oddziel dwa filety nożem o długim ostrzu. Usuń znajdujące się w mięsie ości. Pokrój filety na 6 eskalopków równej wielkości, po 100 g każdy. Umieść je kolejno pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie delikatnie uderzaj drewnianym tłuczkiem aż wszystkie będą tej samej grubości.
• Oddziel liście szczawiu. Umyj je, a największe porwij na dwie lub trzy części.
• Obierz i pokrój szalotki. Na patelnię wlej białe wino i wermut, a następnie dodaj szalotki. Postaw patelnię na ogniu. Pozwól, by sos redukował się, aż do uzyskania klarownego syropu. Dolej bulion rybny i zredukuj o ¾, po czym dodaj śmietankę i zagotuj. Dołóż liście szczawiu i zestaw patelnię z ognia. Dodaj kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz.
• Rozgrzej dużą teflonową patelnię. Posól kawałki łososia z obu stron. Umieść je na gorącej patelni. Odlicz 20 sekund, obróć i odlicz kolejne 15 sekund. Łosoś musi być „niedosmażony”, by zachował delikatność.
• Rozlej sos na 6 podgrzanych wcześniej talerzy. Umieść na nim eskalopki z łososia. Serwuj bezpośrednio po przygotowaniu.
PANA FRITTY Z BOROWIKAMI
Składniki dla 6 osób:
60 g borowików
50 g świeżych orzechów laskowych
Na pana fritty:
500 g mąki (T55)
35 g drożdży
250 ml mleka
15 g soli
Krem z orzechów laskowych:
3 kawałki twarogu
40 g kremu z orzechów laskowych bez cukru
Sól, pieprz
Krem cytrynowy:
5 ekologicznych cytryn
1 l wody
100 g cukru
• Wsyp mąkę do misy miksera. Dodaj rozpuszczone w letnim mleku drożdże. Posól. Miksuj na niskich obrotach, aż ciasto zwiększy swoją objętość i zmieni konsystencję. Owiń je wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na cztery części. Każdą rozwałkuj na grubość 2 mm, a następnie wytnij kwadraty o boku 5 x 5 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C przy 0% wilgotności i wolno chodzącym wentylatorze. Włóż pana fritty do piekarnika i piecz, aż urosną i staną się złotobrązowe.
• Pozostaw twaróg do odcedzenia na około godzinę. Następnie wymieszaj go z kremem z orzechów laskowych, solą i pieprzem. Przełóż do rękawa cukierniczego i schłodź.
• Zblanszuj cytryny – czynność powtórz trzykrotnie, za każdym razem zmieniając wodę. Następnie dodaj do nich 1 l wody i 100 g cukru i w tak powstałym syropie gotuj je przez około 1,5 godziny. Odlej syrop, przekrój owoce na pół, usuń pestki i zblenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj odrobinę świeżego soku z cytryny i szczyptę soli. Przełóż do rękawa cukierniczego i schłodź.
• Przygotuj pana frittę – w razie potrzeby zrób niewielkie wgłębienie i delikatnie umieść w nim krem z orzechów laskowych. Na wierzch wyciśnij odrobinę kremu cytrynowego. Udekoruj, dodając plasterek borowika i szczyptę soli.
Creme de la creme, czyli Samsung Club des Chefs
Samsung Club des Chefs to stworzona w 2013 roku globalna inicjatywa kulinarna, owoc współpracy pomiędzy firmą Samsung a mistrzami i wielokrotnie nagradzanymi wizjonerami kuchni. Znaleźli się wśród nich m. in. Michel Troisgros, Michel Roux i Davide Oldani. W oparciu o ich doświadczenie, inżynierowie Samsung stworzyli innowacyjną linię sprzętu AGD – Chef Collection.
O firmie
Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED.
Więcej informacji można znaleźć na stronach: http://samsungmedia.pl oraz http://news.samsung.com.