Przepisy

Przesis na Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Przesis na Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami
Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów, 1 zielona papryka, 10-15 posiekanych zielonych hiszpańskich oliwek, 1 ogórek, 6 łyżek stołowych oliwy z

Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów, 1 zielona papryka, 10-15 posiekanych zielonych hiszpańskich oliwek, 1 ogórek, 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
z pierwszego tłoczenia, mała cebula dymka, 1 mały ząbek czosnku, 1 ? kromki białego chleba, szklanka wody, ocet winny (do smaku ? dodać tuż przed podaniem), sól.

Przygotowanie: Chleb drobimy na kawałki
do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki. Podczas gdy w lodówce chłodzisię chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy
z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek.

Do całości dodajemy schłodzony wcześniej chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą
i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy nieco wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno hiszpańskimi oliwkami.

A to już wiesz?  Przygotuj japoński rolowany omlet Tamagoyaki

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy