Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca przepis na pyszne śniadanie:
OMLET CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI
· Czas przygotowania: 15 minut
· Poziom : Łatwy
Składniki (porcja na 1 os):
– 2 jajka
– 3 dag masła
– sól
– 2 dag cukru pudru
– 2 dag kakao (przesiane)
– 10 dag truskawek
– melisa świeża
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem energicznie na puszystą pianę. Gdy będzie ona gotowa, dodawać stopniowo żółtka i mieszać na wolnych obrotach.
Następnie przesiać kakao do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kawałek masła.
Gdy będzie gorące, wylać jajeczną masę na patelnię i smażyć omlet delikatnie i powoli. W międzyczasie pokroić truskawki na drobniejsze kawałki.
Nie zapomnijmy przewrócić omleta na drugą stronę w celu podpieczenia i pamiętajmy, że druga strona potrzebuje znacznie mniej czasu, aby całość stała była gotowa. Przełożyć omlet na talerz, obsypać go truskawkami i cukrem pudrem. Udekorować melisą.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl