Informacja prasowa
Poznań, 17 kwietnia 2018 r.
Pyszne desery z herbatą
Miłośnicy wszelkich słodkości z pewnością mają w małym palcu sposób przyrządzenia crème brûlée czy panna cotty. Eksperci marki Akbar polecają jednak przepisy na te popularne desery urozmaicone… wyjątkowym aromatem czarnej herbaty. Dzięki temu, dobrze znane nam słodkie dania, nabiorą zupełnie nowego charakteru, a ich herbaciany posmak zachwyci z kolei każdego miłośnika tego napoju.
Intensywna w smaku i dobra jakościowo herbata może być idealnym dodatkiem do deseru. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, a próbowanie nowych smaków sprawia nam radość, to włączenie herbaty do potraw jest idealnym sposobem na odkrywanie nowych „terenów” kulinarnych. Chcąc rozpocząć swoją przygodę od oryginalnych, ale także łatwych w przyrządzeniu deserów, koniecznie wypróbujcie poniższe przepisy.
Herbaciane crème brûlée
Ten popularny francuski krem cieszy się powodzeniem nie tylko w swoim rodzimym kraju. Możemy spotkać go w wielu restauracjach i kawiarniach także i w Polsce. Chcąc jednak skosztować jego niecodziennej wersji – z herbatą, warto przygotować go w domu.
Składniki (na ok. 2-3 porcje):
• 250 ml śmietanki kremówki
• 3 żółtka
• 4 łyżki + łyżka cukru do dekoracji
• Płaska łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
• Listek mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Do śmietanki dodajemy liście herbaciane i cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Przecedzamy liście herbaciane. Żółtka roztrzepujemy (nie ubijamy) i powoli dolewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Tak przygotowaną masę rozlewamy do kokilek. Umieszczamy je w brytfance wypełnionej gorącą wodą (do połowy wysokości kokilek) i pieczemy przez 50 minut w 100°C. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem wierzch obsypujemy cukrem i karmelizujemy go planikiem. Zdobimy miętą.
Panna cotta z owocami
Panna cotta to w dosłownym tłumaczeniu gotowana śmietanka. Ten pochodzący z Włoch deser najczęściej przyrządzany jest z dodatkiem wanilii. Dzisiaj jednak proponujemy przygotować go z odrobiną aromatycznych liści herbacianych.
Składniki (na ok. 6 porcji):
• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 mleka tłustego (najlepiej 3,2%)
• 100 g cukru
• Łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
• 10 g żelatyny
• Odrobina oleju
• Ulubione owoce: maliny, jagody, borówki
• Mięta do podania
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w odrobinie ciepłej wody. Śmietankę, mleko, cukier i liście herbaty łączymy. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy mieszanka będzie gorąca zdejmujemy ją z palnika i odcedzamy liście herbaciane. Dodajemy żelatynę i mieszamy. Kokilki smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy do nich masę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy deser będzie już stężały każdą kokilę odwracamy do góry dnem nad talerzykiem i wyciągamy deser. Zdobimy owocami i miętą.
Lody czekoladowo – herbaciane
Lody domowej roboty będą o wiele zdrowsze niż te kupne. Dodatkowo, jeśli mamy alergię na białko mleka lub jesteśmy na diecie i ograniczamy cukier – ten deser będzie dla nas idealny.
Składniki:
• 2 duże mrożone banany
• 1 ciemny (bardzo dojrzały) banan
• 4 łyżeczki kakao
• 2 łyżeczki miodu
• 2 łyżeczki tahiny
• 50 ml naparu z łyżeczki herbaty Akbar Pure Ceylon
• Mięta i kawałek czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Banany (te mrożone i zwykłe) blendujemy na gładką masę razem z kakao, miodem, tahiną i naparem herbacianym. Wkładamy do zamrażalki na 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy, dokładnie blendujemy i ponownie wstawiamy do zamrażalki na godzinę. Lody podajemy udekorowane startą czekoladą i liśćmi mięty.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl