29.10.2018 r.
Odpędź jesienną rutynę, dzięki niebanalnym połączeniom smaków. Zaproś do swojej kuchni przepyszne
i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność – ryby zawierają bowiem kwasy omega–3 i omega–6, które pomogą Ci przetrwać zmienną pogodę. Ciekawe pomysły kulinarne sprawią zaś, że ryba na stałe zagości na Twoim stole i to w wielu różnych odsłonach!
Szukając sposobów na zwiększenie odporności w obliczu jesiennej aury, warto sięgnąć po zdrowe i smaczne ryby. Szeroki wybór produktów marki SEKO pozwala na przygotowanie różnorodnych dań. Możliwości jest wiele, a ciekawe połączenia smaków sprawiają, że nawet dobrze znany śledź Cię zaskoczy. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować nietuzinkowe posiłki z rybą w roli głównej.
Śledzie w cytrynie
Składniki:
Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
6 cytryn
Średnia cebula czerwona
Garść suszonych śliwek
80 g pestek słonecznika
Świeżo zmielony, czarny pieprz
Natka pietruszki
Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie.
Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby, ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu.
Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły.
Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki
i przykrywamy „kapeluszami”.
Placuszki śledziowe
Składniki:
Beczka śledzi – filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO 550 g
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka mleka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Czarny pierz
Olej
Odsączamy filety śledziowe SEKO, po czym kroimy je w drobną kostkę. Następnie łączymy mąkę, jajka, śmietanę, mleko, dodajemy pieprz i czosnek granulowany. Po wymieszaniu dodajemy wcześniej przygotowane kawałki śledzia, po czym znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Gdy olej jest już nagrzany, formujemy małe placuszki, które ściągamy po zarumienieniu z obu stron. Tak przygotowane pyszności można jeść na ciepło i zimno. Smacznego!
***
W ofercie SEKO jest ponad 200 pozycji asortymentowych w 17 kategoriach. Są to marynaty, mrożonki,
pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Produkty SEKO są dostępne w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie całego kraju, a także na rynkach zagranicznych, m.in. w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech i we Francji oraz na Litwie.