Rozrywka

Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś

Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś
Informacja prasowa Warszawa, 23 kwietnia 2018 r. Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków,

Informacja prasowa
Warszawa, 23 kwietnia 2018 r.

Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni.. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, sięgnij po prosty przepis na bulion, dodaj do niego kilka warzyw, posyp sezamem, orzechami lub ziarnami i gotowe. Smak orientalnych wakacji na wyciagnięcie ręki.
Po tym, jak pokochaliśmy sushi, powoli otwieramy się też na inne przysmaki kuchni japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej czy tajskiej. Coraz popularniejsze stają się restauracje i food trucki serwujące tylko określony rodzaj orientalnej zupy w kilku odsłonach – miejsca z ramenem czy zupami pho oraz warsztaty kulinarne pokazujące, jak taką zupę przyrządzić we własnym domu. Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania zupy, takie jak kiełki fasoli, tofu, makaron sojowy, sezam czy orzechy nerkowca, są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie. Dodatek orzechów sprawi, że danie idealnie połączy różne tekstury, kolory i chrupkości. W ten sposób stworzyć własną, niepowtarzalną wersję zupy rodem z orientu.
Wegetariański ramen z migdałami
Składniki:
• 1 zielony ogórek
• 1 opakowanie tofu
• 1 opakowanie makaronu ryżowego
• 3 jajka
• ½ kg pieczarek
• 1 brokuł
• Pęczek szczypiorku
• Pęczek natki pietruszki
• Kiełki rzeżuchy
• 100 g Migdałów blanszowanych Bakalland
• 200 g Sezamu Bakalland
• 1 łyżeczka startego imbiru
• Olej sezamowy
• 3 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki sosu rybnego
• 3 ząbki czosnku
W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.
Miso z sezamem
Składniki:
• 1 opakowanie tofu
• 1 opakowanie makaronu sojowego
• 1 kg pieczarek
• 20 g wodorostów wakame
• 1 cebula dymka
• 3 łyżki pasty miso
• 2 łyżki sosu sojowego
• 200 g Sezamu Bakalland
• Pęczek szczypiorku
Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy pastę miso oraz sos sojowy. Do tak przygotowanego, podgrzanego bulionu przekładamy pieczarki w całości i gotujemy przez kilka minut. Tofu kroimy w kostkę, cebule w kawałki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek rozkładamy makaron, tofu oraz cebulę, zalewamy bulionem i posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.
Zupa pho z orzechami nerkowca
Składniki:
• 1 marchew
• Pół Selera
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• 1 opakowanie kiełków fasoli mung
• 1 opakowanie makaronu ryżowego
• 1 papryczka chilli
• 1 łyżeczka startego imbiru
• Sos sojowy
• 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.

A to już wiesz?  Dodaj lekkości swojemu dniu z Lipton Ice Tea Green

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy