Informacja prasowa
Warszawa, 28 maja 2018 r.
Burgery uznawane są za jedno ze sztandarowych amerykańskich dań, kulinarny symbol Stanów Zjednoczonych. Najpopularniejszymi są te ze średnio wysmażoną wołowiną, żółtym serem, sałatą, karmelizowaną cebulką, świeżym pomidorem i kilkoma plasterkami konserwowego ogórka. To tradycyjne amerykańskie danie możemy z łatwością przyrządzić w domu, zachowując jego oryginalny charakter, urozmaicając je zdrowymi i pełnowartościowymi składnikami. Komponując je nie zapomnijmy również o dodatkach rodem z Ameryki, takich jak pochodzące z plantacji w USA migdały i żurawina.
Najpopularniejsza kanapka świata – hamburger – swoje korzenie ma w Europie. Wywodzi się od przygotowywanej z mielonej lub siekanej wołowiny pieczeni po habsbursku, tzw. Hamburg steak. Wraz z niemieckimi imigrantami trafił do Stanów Zjednoczonych, idealnie wpisując się w tamtejsze gusta i potrzeby. Był daniem szybkim, sycącym, smacznym i jednocześnie tanim. Nie był jednak najzdrowszym wyborem, ponieważ początkowo do jego przygotowania wykorzystywano drugorzędne składniki. Dziś bardzo wiele się w tym zakresie zmieniło, a popularny burger z kotleta smażonego na głębokim tłuszczu z prostą, pszenną bułką, ewoluował w pełnowartościowy posiłek. Wszystko dzięki temu, że postawiliśmy na najwyższą jakość i zdrowe produkty, z których go komponujemy.
Do domowych burgerów, oprócz pełnoziarnistego pieczywa, doskonałego mięsa czy świeżych warzyw, dobrze jest dodać bogate w błonnik suszone owoce czy odżywcze orzechy. Dzięki dobrym glebom i sprzyjającej pogodzie w Stanach Zjednoczonych, na malowniczych plantacjach, najlepiej rozwijają się chrupiące migdały o delikatnej, gładkie skórce czy soczysta żurawina, która zwana jest amerykańskim złotem. Wybierając je do naszych burgerów choć na chwilę przeniesiemy się kulinarnie do USA i poczujemy jak w najlepszej, modnej, amerykańskiej restauracji.
Wegetariański burger z płatkami migdałów
Składniki:
• 4 pszenne bułki
• 1 opakowanie sałaty roszponki
• 1 czerwona cebula
• 75g Migdałów w płatkach Bakalland
• 200g Sezamu Bakalland
• 2 duże bataty
• 1 duża żółta cukinia
• 2 szklanki startej marchewki
• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 jajko
• 3 łyżki mąki
• 2 łyżki sosu sojowego
• 4 łyżki musztardy
• Olej
• Sól i czarny pieprz
Bataty obieramy i kroimy w słupki na frytki, cukinię kroimy w grube plasterki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy kotlety: marchewkę mieszamy z kaszą jaglaną, dodajemy sezam, płatki migdałów, jajko mąkę i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i z gotowej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez chwilę z każdej strony. Cebulkę kroimy w talarki. Jeśli mamy już gotowe wszystkie składniki, łączymy je w burgera. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą i górę posypujemy płatkami migdałów. Dodajemy plasterek upieczonej cukinii, krążek cebuli, kotlet i roszponkę. Podajemy z frytkami z batatów posypanymi sezamem.
Serowy burger z orzechami włoskimi
Składniki:
• 4 bułki z ziarnem
• 1 opakowanie miksu sałat
• ½ kg mielonej wołowiny
• Pęczek pietruszki
• 1 jajko
• 1 cebula
• 100g niebieskiego sera pleśniowego
• 100g Orzechów włoskich Bakalland
• 4 łyżki musztardy
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• Sól i pieprz
Cebulę drobno kroimy, pietruszkę siekamy i dodajemy wraz z jajkiem do mielonego mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy kotlety, które następnie smażymy. Ser pleśniowy kroimy na grube plasterki. Bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy musztardą. Łączymy burgery na spodzie bułki kładąc plaster sera, odrobinę sałaty, kotlet, kolejny plaster sera i posypujemy orzechami włoskimi.
Burger z kurczakiem i żurawinowym musem
Składniki:
• 4 bulki z sezamem
• ½ kg piersi z kurczaka
• 1 czerwona cebula
• 100 ml soku malinowego
• 100g Żurawiny całe owoce Bakalland
• 8 liści karbowanej sałaty
• 4 łyżki ketchupu
• 2 łyżki mąki
• 2 jajka
• 5 łyżek bułki tartej
• Sól i pieprz
• 3 łyżki oleju rzepakowego
Pierś kurczaka kroimy w grube, równe plastry na kotlety, doprawiamy sola i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej, a następnie smażymy. Suszoną żurawinę namaczamy w gorącej wodzie, odsączamy, dodajemy do niej sok z malin. Cebulę siekamy w talarki. Bulki kroimy na pół, smarujemy ketchupem, układamy na spodzie sałatę, a na niej kotlet z kurczaka, konfiturę żurawinową i krążek cebuli.