Informacja prasowa
5 sierpnia 2014 r.
Skuś się na ryż!
Ryż świetnie sprawdza się w roli dodatku do obiadu, składnika deseru czy głównego elementu wartościowego i sycącego posiłku. Dlatego coraz częściej gości na naszych stołach, chociaż nie wszyscy wiedzą, że to prawdziwe bogactwo smaku. Warto w kuchni puścić wodze fantazji i wykorzystać możliwości, jakie daje.
Ziarenko zdrowia
Choć zabiegani i zapracowani, w dzisiejszych czasach oraz częściej eksperymentujemy
w kuchni. Nie boimy się sięgać po inspiracje z różnych zakątków świata – a ryż, choć wywodzi się z Azji, nie jest już dla nas egzotycznym smakiem. Jako uniwersalny dodatek może być podawany na słodko, słono czy w wersji pikantnej. Oprócz uczty dla podniebienia, jest także skarbnicą cennych minerałów. Duża zawartość magnezu, potasu, żelaza, witamin z grupy B korzystnie wpływa na odpowiedni poziom cukru we krwi. Działa kojąco także na podrażnienia jelit oraz pobudza trawienie. Doskonale sprawdza się w diecie alergików jako składnik posiłków osób uczulonych na gluten. Jego walory doceniają także sportowcy, gdyż jest on najlepiej tolerowanym źródłem skrobi. Ryż zawierający lekkostrawne węglowodany, stanowi smaczną alternatywę dla ziemniaków czy tuczącego makaronu.
Nieograniczona wyobraźnia
Niezależnie, czy stawiamy pierwsze kroki w sztuce kulinarnej, czy jesteśmy miłośnikami gotowania, nie obawiajmy się eksperymentować w kuchni. Ryż możemy śmiało wykorzystać jako podstawę lub dopełnienie wielu wartościowych posiłków. Przygotowuje się go łatwo i szybko, tworząc wariacje, które zaskoczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ziarenka można z powodzeniem łączyć w różne smaki: pasują do praktycznie wszystkich rodzajów mięs, warzyw, owoców morza czy ryb. Nadają się do zapiekania, sałatek, gołąbków, zup albo szybkich dań jednogarnkowych. Kiedy brakuje nam czasu – warto sięgnąć po ryż, niewymagający specjalnych przygotowań. Ryż z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi firmy SyS, jest nie tylko pomysłem na sycący posiłek po ciężkim dniu. To także bardzo dobry punkt wyjścia do dalszego gotowania. Sprawdzi się w roli bazy do włoskiego risotto lub pysznej hiszpańskiej paelli. Miłośnicy zielonych potraw docenią wersję z dodatkiem suszonego szpinaku, a zwolennicy tradycji chętnie sięgną po wersję z groszkiemi marchewką. Warto wykorzystać nieograniczone walory ryżu, by wybrać się w kulinarną podróż rozkoszy smaków. Pole do popisu jest szerokie!
A dla łasuchów?
Ryż jest nie tylko smakowitym elementem dań obiadowych, ale także podstawą do tworzenia pysznych deserów. Słodkie przekąski przypadną do gustu każdemu domownikowi. Puddingi, ciasteczka, zapiekanki, wzbogacone aromatycznym cynamonem ? to tylko niektóre z apetycznych propozycji. Absolutną klasyką jest ponadczasowy ryż z dodatkiem jabłek i rodzynek. Znajdziemy go także w serii Dania Babci Zosi. Wystarczy 20 minut gotowania, by wyczarować pyszne małe co nieco, które będzie godnym uwieńczeniem wspólnego rodzinnego posiłku.
Dossier produktów:
Ryż z pomidorami i papryką
Skład: ryż (min. 70%), soczewica czerwona, pomidor suszony (min. 4%), papryka suszona (min. 2%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna to 5,49 zł.
Ryż ze szpinakiem
Skład: ryż (min. 90%), szpinak (min. 5%)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,49 zł.
Ryż z groszkiem i marchewką
ryż (min. 80%), groszek zielony suszony (min. 6%), marchew suszona (min. 3%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,49 zł.
Ryż z jabłkami i rodzynkami
Skład: ryż (min. 75%), jabłko suszone (11%) , rodzynka (11%)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,49 zł.
Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami
i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem
Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.
http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys