Sagra dell’uva – toskański festiwal winogron
28 września 2015
Włochy to jeden z nielicznych krajów, gdzie tak wyjątkowo obchodzi się najróżniejsze festiwale i święta związane z kulinariami. Jednak czym byłoby doskonałe danie bez lampki wytrawnego bądź też słodkiego wina – ukochanego trunku wszystkich Włochów. Na przełomie września i października w słonecznej Toskanii odbywa się festiwal zbioru winogron – Sagra dell’uva. Więcej o festiwalu opowiedzą dwaj włosi z Kuchni Dantego, eksperci marki Malma – Leonardo Masi i Alfredo Boscolo.
Historia festiwalu sięga roku 1571, kiedy to podczas Bitwy pod Lepanto Święte Przymierze zwyciężyło Imperium Osmańskie. Sagra dell’uva obchodzone jest również na cześć matki Boskiej Różańcowej, której święto Włosi obchodzą 7 października. To właśnie te wydarzenia skłoniły mieszkańców Marino do corocznego świętowania winorośli, z których powstaje ukochany trunek wszystkich Włochów.
Celebrowanie wina we włoskim stylu
Jak co roku, święto odbywa się na przełomie września i października. Główne obchody święta co roku przypadają w pierwszą niedzielę października we włoskim Marino, jednak przygotowania do tego festiwalu trwają znacznie dłużej. Mieszkańcy dekorują swoje domy i ulice kwiatami oraz winoroślami. Miasto staje się piękne oraz kolorowe, podkreślając niezwykłą atmosferę święta. Jak nakazuje tradycja, w ten wyjątkowy dzień wszyscy mieszkańcy Marino święcą winogrona w kościołach i modlą się za ich urodzaj oraz plony. Po uroczystej Mszy Świętej wszyscy zgromadzeni uczestniczą w procesji, podczas której niesiona jest figura Matki Boskiej Różańcowej.
Tego dnia odbywa się również parada, w której uczestniczą tysiące ludzi, celebrujących to święto. Ogromne figury z winogron, instalacje z butelek wypełnionych winem, korowody beczek przybranych winoroślą maszerują wraz z uczestnikami ulicami Marino. Atmosfera towarzysząca wydarzeniu jest niezwykle radosna. Ludzie bawią się przy włoskiej muzyce, popijając pyszne wina i rozkoszując się wspólnie spędzanym czasem. Tancerki przebrane za kieliszki win tańczą radośnie i zachęcają innych do wspólnej zabawy. W dniu festiwalu z fontann zamiast wody leje się pachnące, czerwone wino, aby ludzie mogli próbować tego wspaniałego trunku. Ponadto imprezie towarzyszą liczne wydarzenia kulturalne, które zachęcają ludzi do wspólnej zabawy przy lampce wina. Degustacje różnych odmian tego trunku oraz włoskich przysmaków to nieodłączny element Sagra dell’uva.
Wierny towarzysz włoskich dań
– My Włosi jesteśmy prawdziwymi smakoszami win, zaczynając od tych dostojnych, wytrwanych, kończąc na słodkich, deserowych. Nie wyobrażamy sobie konsumpcji dań bez kieliszka dobrego, włoskiego wina. Polecam szczególnie nasze ukochane pasty z dodatkiem tego wykwintnego trunku. Wino idealnie podkreśli delikatność naszego ukochanego dania – makaronu, a także doda nutkę wytrawności i elegancji. Dzięki temu codzienne spożywanie potraw stanie się bardziej uroczyste i wyjątkowe – radzi Leonardo Masi z Kuchni Dantego.
Wystarczy dobrać jedynie nasze ulubione składniki do makaronu Malma oraz rozkoszować się daniem wraz z kieliszkiem pysznego wina w klimacie toskańskiego święta Sagra dell’uva.
Krótki przewodnik po włoskich winach:
Sałatki – idealnie komponują się z lekkim półwytrawnymi białymi winami takim jak Pinot Grigio.
Danie makaronowe z białym mięsem – te lekkie dania wspaniale podkreśli smak białych win z rodziny półwytrawnych Soave czy wytrawnych Orvieto.
Dania makaronowe z czerwonym mięsem – cięższe dania mięsne muszą mieć odpowiednią oprawę w postaci wina, które bardzo często jest również składnikiem potrawy. Tutaj polecamy czerwone wytrawne Chianti, Nero d’avola lub Sangiovese.
Dania makaronowe z owocami morza – wspaniały smak owoców morza należy podkreślić białym półwytrawnym lub wytrawnym winem jak Frascati, Veneto czy Moscato Dry.
Dania makaronowe z sosami na bazie pomidorów – to dania o pięknej barwie oraz niesamowitym smaku, które przenoszą nas do słonecznej Italii, dlatego potrzebują odpowiedniej oprawy w postaci półwytrawnego Chianti lub wytrawnego Barbera.
Dania makaronowe z sosami na bazie śmietany – cięższe sosy śmietanowe potrzebują dopełnienia w postaci białego wina, które swoim smakiem podkreśli smak dania. W tym przypadku odpowiednim wyborem będzie wytrawne Cortese lub Malvasia.
Penne z ragu
Składniki:
200 g makaronu Malma penne rigate
200 g łopatki wieprzowej
50 g boczku surowego
1 marchewka
2 gałązki selera naciowego
1 cebula
150 g przecieru pomidorowego
100 ml wina czerwonego wytrawnego
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Gałązka rozmarynu
Marynata:
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 cebula,
1 marchewka,
1 seler naciowy
4 liście laurowe
pieprz czarny w ziarnach
3 ziarna jałowca
Przygotowanie:
Pokroić łopatkę w kostkę (ok. 3 cm) i marynować przez przynajmniej 12 godzin w mieszance z wina, pokrojonych: cebuli, marchewki i selera, liścia laurowego, jałowca i pieprzu.
Kiedy łopatka jest zamarynowana, można przystąpić do przygotowania sosu. W rondlu rozgrzewamy oliwę, przesmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy rozmaryn oraz drobno posiekane warzywa i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Po paru minutach wyjmujemy z sosu gałązkę rozmarynu. Jeśli jest taka potrzeba, dajemy trochę wody. Zwiększamy ogień i dodajemy zamarynowane mięso. Mieszamy, aż zacznie skwierczeć i się zarumieni. Wlewamy wino, czekamy, aż odparuje i dodajemy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. W przypadku, gdy sos zrobi się za gęsty, dodajemy wodę.
Kuchnia Dantego
Czyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.