Rozrywka

Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą
Przepis: Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Składniki: • 0,5 kg młodego bobu

Przepis: Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
• 0,5 kg młodego bobu
• 50 g orzeszków piniowych
• ½ pęczka świeżej mięty
• 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
• 50 ml oleju lnianego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka miodu gryczanego
• szczypta grubo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Smacznego!

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

A to już wiesz?  Karty menu w krakowskich restauracjach po letnich zmianach!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy