Informacja prasowa
Warszawa, 17 września 2015
Moda na BA!rdzo smaczne i pożywne gotowanie
Z badań wynika, że na strony internetowe z przepisami i poradami kulinarnymi zagląda blisko 6 milionów polskich internautów. W ciągu dwóch lat o niemal 1/6 wzrosła liczba osób, które z nich korzystają . Polska jest również jednym z nielicznych krajów, w którym występuje ten sam odsetek osób interesujących się tematyką gotowania, jak i zdrowego odżywiania. Obok tradycyjnych dań Polacy lubią eksperymentować, nadając znanym potrawom niecodzienny smak.
Co drugi Polak lubi gotować, a niemal 1/3 robi to codziennie ). Jak wynika z danych, strony www związane z przepisami i poradami kulinarnymi stają się coraz bardziej atrakcyjne wśród kucharzy amatorów. Na przestrzeni dwóch lat liczba internautów na portalach dla miłośników gastronomii wzrosła niemal o jedną szóstą (z 23 proc. w maju 2012 do 27 proc. w maju 2014 roku). Polacy przeciętnie spędzają w kuchni ponad 6 godzin tygodniowo, około 20% z nich czuje pasję do gotowania.
Wśród Polaków obok chęci do gotowania rośnie również świadomość zdrowego odżywiania – 21% badanych deklaruje zainteresowanie tematyką zdrowego żywienia. Wielu też nie tylko chętnie gotuje, ale i odważnie eksperymentuje w kuchni. Ci, którym nie brak oryginalnych pomysłów, są w stanie tradycyjne potrawy przemienić w kulinarne dzieła sztuki. Wystarczy zastąpić kilka składników nowymi, a efekt zaskoczenia gwarantowany. Kulinarne innowacje dotyczyć mogą zarówno dań wytrwanych, jak i smacznych deserów.
Sernik ze spodem z BA! Chrupiącym Musli 5 ziaren z miodem, sosem kajmakowym i prażonymi migdałami
Składniki:
• 250 g BA! Musli Chrupiącego 5 ziaren z miodem
• 150 g miękkiego masła
• 300 ml śmietanki kremówki
• 2 łyżki żelatyny
• 50 ml gorącej wody
• 300 g białego sera do sernika
• 200 g sera ricotta
• 70 g cukru pudru
• 1 opakowanie Masy kajmakowej Bakalland
• 100 g całych migdałów Bakalland
Przygotowanie:
Miksujemy lekko BA! Chrupiące Musli 5 ziaren z miodem i z miękkim masłem. Wykładamy formę o średnicy 20 cm folią aluminiową, a następnie przekładamy masę dobrze dociskając ją do dna i tworząc boki ciasta. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. W tym czasie lekko podgrzewamy Masę kajmakową Bakalland, aby stała się delikatnie lejąca. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Ubijamy śmietankę. Sery miksujemy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z ubitą śmietaną. Do masy serowej dodajemy powoli ciepłą żelatynę i całość mieszamy.
Wylewamy masę serową na spód, a następnie polewamy ją sosem kajmakowym. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy migdałami Bakalland.