Potrawy

Sezam na stole świątecznym – w jakiej formie?

Sezam na stole świątecznym – w jakiej formie?
Warszawa 2020-10-06 Sezam na stole świątecznym – w jakiej formie? Święta Bożego narodzenia już za pasem, a co za tym idzie – powinniśmy odpowiednio wcześnie

Warszawa 2020-10-06

Sezam na stole świątecznym – w jakiej formie?

Święta Bożego narodzenia już za pasem, a co za tym idzie – powinniśmy odpowiednio wcześnie zadbać o asortyment spożywczy związany z tym szczególnym okresem. Kojarzy się w dużym stopniu z wyjątkowymi przysmakami i słodkościami. Polacy doceniają smak ręcznie wyrabianej chałwy, która od lat jest zakorzeniona w polskiej tradycji, dlatego firma Unitop przygotowała jej odświeżoną ofertę świąteczną. O proponowanych formatach opowiada Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.

Podziel się z bliskimi
Chałwa sezamowa Unitop w formacie torcika o gramaturze 400 g to idealny wybór, gdy szukamy słodkiego przysmaku do podzielenia się nim z bliskimi. Idealnie nadaje się zarówno na zimowe, wspólne wieczory, jak i te najważniejsze dni w okresie świątecznym, czyli wigilię i następujące po niej Święta – jako uzupełnienie przekąsek na stole. Posiada nacięcia, sugerujące porcję dla jednej osoby w postaci trójkącika. Nowa forma podania sprawdzi się także jako prezent lub słodki przysmak na specjalną okazję dla całej rodziny. Umieszczony na opakowaniu znak „Ręcznie wyrabiana” jest gwarantem najwyższej jakości produktu. Od 1945 r. aż do dziś chałwa Unitop wyrabiana jest ręcznie, przez co zachowuje swój oryginalny smak oraz najwyższą jakość, dzięki charakterystycznej włóknistej konsystencji. Torcik chałwowy Unitop jest dostępny w dwóch wariantach smakowych: fantazyjny (waniliowo-kakaowy) oraz waniliowy z bakaliami. Sugerowana cena torcika to 14,99 zł.

Smak i jakość w klasycznym wydaniu

Jeśli szukamy bardziej klasycznego formatu z równie wyjątkowym świątecznym, eleganckim designem, możemy także sięgnąć po chałwę w formacie 250 g w pudełku tekturowym ze specjalnie zaprojektowaną na okres świąteczny grafiką. Także w tym wypadku sprawdzi się zarówno jako estetyczny upominek pod choinkę. Unitop przywiązuje szczególną uwagę do selekcji ziarna sezamu przy produkcji chałwy i wybiera tylko to o najwyższej jakości, co dodatkowo korzystnie wpływa na smak, zapach oraz barwę chałwy. To aspekty, które idealnie akcentują atmosferę świątecznych przekąsek. Co więcej, chałwa dzięki korzystnym właściwościom sezamu, stanowi nie tylko apetyczny przysmak, ale jest to wybór zdrowszy niż klasyczne słodycze. Świąteczna chałwa waniliowa Unitop 250 g jest dostępna w sugerowanej cenie 9,99 zł.

A to już wiesz?  Mięsne przekąski na sylwestrowej imprezie

Magia świąt na stole

– Święta Bożego Narodzenia od zawsze kojarzyły się Polakom z wyjątkowymi przysmakami. Z jednej strony cieszy nas zachowanie tradycji w menu świątecznym, z drugiej – jest ono uzupełniane przez wyjątkowe i często egzotyczne produkty, w tym także przekąski i słodycze. Chałwa niejako łączy te dwa oczekiwania. Jej rodowód sięga daleko poza granice Polski, a przy tym od lat jest wpisana w gusta polskich konsumentów. Często kojarzy nam się z dzieciństwem i przyjemnymi chwilami, co dodatkowo koreluje z okresem Świąt. Dzięki oryginalnym projektom graficznym, a w przypadku torcika także wyjątkowemu formatowi, będzie zarówno „smacznym” pomysłem na wigilijnym stole, jak i estetycznym dodatkiem w torbie prezentowej pod choinką. Aż 52% badanych sugeruje, że najczęściej kupuje chałwę dla swojej rodziny lub bliskich , zatem oferta świąteczna z pewnością dodatkowo wzmocni tę motywację konsumencką. Na opakowaniach chałwy Unitop znajduje się oznaczenie, świadczące o jej ręcznym wyrabianiu – co jeszcze bardziej podkreśla atut jakościowy produktu, ponieważ to kluczowy element wpływający na jej smak oraz dostarczane wrażenia sensoryczne – komentuje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.

Więcej informacji na www.unitop.com.pl i www.amkisnacks.com
Spółka Unitop (dawniej Agros Trading Confectionary i Unitop-Optima), jest jednym z największych producentów sezamków i chałwy w Europie, a także znanym eksporterem innych polskich wyrobów cukierniczych. W 2018 roku podjęto decyzję o rozwoju portfolio markowych wyrobów na rynku polskim. Zakład i siedziba Unitopu mieszczą się w Łodzi. Fabryka powstała w 1945 roku i jest znana z dbałości o tradycję i jakość wyrobów sezamowych. Do dziś chałwa jest wyrabiana ręcznie, co pozwala utrzymać jej oryginalny smak oraz charakterystyczną włóknistą konsystencję.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy